Bela boja: elegatna, osvežavajuća, uvek u trendu

by | October 10, 2017

Činjenica je da dizajneri enterijera i proizvođači boja svake godine proglase neku određenu boju za hit sezone, ali bela je ta koja nikada ne izlazi iz mode. Prisutna je svuda… na garniturama za sedenje, pločastom nameštaju, rasveti, tekstilnim oblogama, prostirkama, ukrasnim detaljima

Bela je jedna od retkih boja za koju možemo da kažemo da je uvek u trendu i da bez obzira na svoju vizuelnu neutralnost stvara upečatljive efekte u prostoru, koji najčešće rezultiraju elegantnim i luksuznim izigledom ili praktičnim minimalizmom. Belu jednostavno morate da volite, i to iz više razloga. Osećaj besprekorne čistoće i prozračnosti ne može da pruži nijedna druga boja.

Naravno, bela se odlično kombinuje sa svim ostalim bojama, i to na način da međusobno ističu jedna drugu. Ukoliko vam dosadi prostor u kojem dominira bela, efektne promene ćete lako postići uvođenjem detalja u drugim bojama. Najnoviji trendovi u uređenju često koriste plavu, ljubičastu, crvenu, zelenu, pa su kombinacije ovih boja pravi hit. Osim što čine da enterijer deluje osvežavajuće, daju mi i pečat letnje atmosfere. Kombinacija bele s pastelnim bojama takođe zna da bude vrlo efektna, a najčešće se viđa u spavaćim sobama i uskim hodnicima.

Foto: Thinkstock

Ukoliko odaberete belu podnu oblogu, zidove i nameštaj, kontrast napravite postavljanjem tamnog tepiha u prostoriju ili tamnijih elemenata (polica ili dekoracija) na zidove. U kombinaciji s tamnom bojom, još će više doći do izražaja snaga bele i njena atraktivnost u prostoru.
Za one koji nisu ljubitelji kontrasta, predlažemo da kombinuju elemente u nežnijim tonovima, koji neće biti dominantni u prostoru, već će dodatno isticati važnost bele.

Foto: Thinkstock

Ukoliko kuhinja, trpezarija i dnevni boravak čine ‘open space’, slobodno se poigrajte uvođenjem bele boje kao dominantne i sveprisutne. Ona će osigurati vizualne efekte, koji će prostor činiti prostranijim i prozračnijim, bez obzira na to što on funkcionalno obuhvata tri različite zone. Previše beline možete razbiti detaljem u nekoj upečatljivoj boji. Dakle, prisustvo druge boje osigurajte u detaljima a bela neka ostane dominantna u prostoru.

Foto: Thinkstock

Ukoliko želite maksimalno ugodan i relaksirajući prostor, odaberite sve elemente spavaće sobe u beloj boji. Njeno prisustvo dopušta vam da se poigrate sa raznim motivima i dezenima na dekorativnim tkaninama, tepihu, posteljini itd. Na taj način ćete dinamizirati prostorne elemente i opšti ugođaj, ali nećete poremetiti efekte koje stvara bela boja svojom suverenom dominacijom u spavaćoj sobi.

Foto: Unsplash


 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs