BOHO STIL U VAŠEM DOMU

by | September 8, 2017

 

Ovaj stil upečatljiv je po narandžastoj, svetlocrvenoj, ljubičastoj, zelenoj i žutoj boji – zasniva se na kombinaciji zemljanih tonova sa nijansama dragog kamenja. Posebnu draž daje mu mešanje tekstura i dezena materijala koji se koriste za gotovo sve elemente dnevnog boravka: zidove, nameštaj, zavese, podne prostirke… Ako želite udoban ali i kolorističan, šik enterijer, onda je boho pravi stil za vas.

Zašto bohemian – ili boho?
Savremenim jezikom rečeno, termin boemski (bohemian) primenjuje se za osobe koje žive nekonvencionalno, najčešće umetničkim životom. Za njegovu rasprostranjenost najzaslužnije su pristalice tzv. Bloomsbury grupe – engleski pisci, intelektualci, filozofi i umetnici s početka 20. veka, čiji su najpoznatiji članovi Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster i Lytton Strachey.

Članak se nastavlja posle reklama

Guliver/Thinkstock

Stil kojim su oni živeli i način na koji su uređivali svoje domove prihvatili su brojni dizajneri enterijera. Bohemian chic podrazumeva upotrebu živih boja i vintidž nameštaja, a idealan je za sve one koji su kreativni i ponašaju se van stereotipa. S obzirom na to da nema posebnih pravila, ovaj stil ni u čemu ne ograničava, ali to ne znači da ga je lako ostvariti jer na kraju sve treba da izgleda kao da je kreirano bez truda, nonšalantno i neplanirano.

Boho stil traži puno detalja
Udobna zona za sedenje od presudnog je značaja u ovakvom enterijeru. Ona može da bude u vintidž stilu, ali mora biti meka i udobna u tolikoj meri da služi i za izležavanje. Čitav ovaj deo dekorišite neuredno razbacanim jastucima različitih dezena i materijala, kao i prekrivačima. Potom dodajte tepih ili ćilim, koji će dodatno obogatiti ambijent. Čar boho stila je u tome što možete iskoristiti bilo koje umetničko delo – pa i ono koje ste sami kreirali, čime prostor činite intimnim i ličnim.
Kao i na modnoj sceni, resice su važne za i boho enterijer – na tepihu, ćebetu, prekrivaču za krevet ili tapiseriji.
Odlika ovog stila jesu i brojni suveniri doneti s putovanja. Kada bismo boho uporedili s nekim drugim stilom, najsličniji bi mu bio eklektičan. Iz toga razloga, klub-sto može biti moderno dizajniran sto od stakla i pleksiglasa, onaj s patinom starosti, a dobro će poslužiti i veći tabure s poslužavnikom.

Članak se nastavlja posle reklama

Guliver/Thinkstock

Boho, dakle, bez problema podnosi mešanje stilova svih mogućih regija i istorijskih razdoblja. Bogatstvo geometrijskih oblika i dezena, kao i upotreba vibrantnih boja, ostaviće snažan utisak na svakog vašeg gosta. Neizostavan deo dnevnog boravka u boemskom stilu jeste i polica s knjigama, koje ni u kom slučaju ne treba da budu uredno složene po bojama ili veličini, već nemarno polegnute, gotovo nabacane jedna na drugu.
Mirisni štapići i svećice pridoneće boemskoj atmosferi, a možete ih smestiti u neki stari fenjer.
Zelenilo je dobrodošlo u svakom prostoru, a ukoliko je uređen u boho stilu, daće mu umirujući efekat. Ne zaboravite na rasvetu – minijaturne lampice koje ćete obesiti oko kreveta, upečatljive abažure na svetiljkama i raznobojne lampione.
Ipak, najbolje od svega jeste to što ne morate nameštati krevet – nepospremljeno je sasvim u redu.

Članak se nastavlja posle reklama

Boho i na terasama – udobnost, kreativnost i žarke boje

Boemski šik na terasama donosi potpunu razuzdanost – one postaju jedinstvene i moderne, ali pre svega moraju da budu udobne.

Članak se nastavlja posle reklama

Guliver/Thinkstock

Zato pri njihovom uređivanju izaberite šarene materijale i marokanske lampe, zelene biljke i nameštaj od pruća. Možete napraviti koncept kakav vama odgovara, ne obazirući se na boje i tonove. Kristalni ukrasi, šareni tepisi, mekani jastuci sa zlatnim vezom, bakarno posuđe, svećnjaci, zavese s perlama – sve je dopušteno, jer je svaki prostor odraz svog vlasnika.
Iskoristite različite dezene, mnoštvo boja, zanimljive dekoracije i stvorite harmoničnu i toplu atmosferu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs

Članak se nastavlja posle reklama