DEVOJKA U SIVO-PLAVOM STANU

by | May 12, 2022
uredjenje malog stana

Budući da je vlasnica ovog stana upisala studije modnog dizajna, svoj talent, afinitet prema lepim stvarima, skladnim postavkama, bojama i teksurama želela je da pokaže i pri uređenju stana koji je nasledila. Činjenica da je bila deo procesa preobražaja jednog običnog, moglo bi se reći i zapuštenog, stana u atraktivan dom umnogome je olakšalo privikavanje na samostalan život.

uredjenje malog stana

Uprkos ograničenoj kvadraturi, koncept otvorenog prostora dnevne zone je realizovan uz određene korekcije. Od nameštaja odabrani su samo osnovni elementi, a izostavljena trpezarija ne predstavlja problem u jednom mladalačkom stanu. Cilj je bio osloboditi prostor suvišnih detalja, a ujednačena paleta boja značajno je doprinela kreiranju skladnog ambijenta. Ipak, određene završne obrade su ciljano birane kako bi unele dinamiku u prostor. Akcenat je na dnevnom boravku koji se najviše koristi, kako za odmor tako i druženja.

uredjenje malog stana

Odabrana je udobna sofa tapacirana sivom tkaninom, kao i fotelja, dok je za kafe-stočić odabran model sa okruglom belom pločom postavljenom na metalnu konstrukciju. Posebno je zanimljiv tepih koji je vlasnica sama odabrala, jer raznovrsni dezeni koji se nalaze na njemu delimično asociraju na njenu buduću profesiju. TV komoda se prilično spontano smestila na prelazu između dve zone kako bi se obezbedio adekvatan ugao gledanja. Plavi detalji sa ljubičastim podtonom ukrasili su ovaj kutak i dali mu poseban šarm.

Zanimljiv pristup uređenja vidimo u kuhinji koja je s jedne strane vrlo formalno organizovana, a s druge vidimo zanimljiv odabir materijala i pločica. Elementi su svetlosive boje, s tim što zidni imaju posebnu geometrijsku teksturu po kojoj se ova kuhinja vrlo ističe. Bela radna ploča i zaštita na zidu doprinose eleganciji i skladnom utisku. Akcentovan prelaz na podu iz jedne zone u drugu ponovljen je iz hodnika, a doprineo je da se da se postigne lepa, skladna celina.

uredjenje malog stana

Manja prostorija pretvorena je u lepu radnu sobu. S jedne strane ima organizovan vrlo ozbiljan kutak za rad, rađen po meri prostora, koji uključuje radni sto i sistem za odlaganje, dok je sa druge strane nešto opuštenija varijanta za rad. Sofa koja je tapacirana u dve nijanse plave boje privlači svu pažnju, a tu su i pomoćni stočići, kao i uramljeni crteži kao dekoracija. I u dnevnom boravku i radnoj sobi je pažljivo birano osvetljenje u vidu zanimljivih modela visilica.

Spavaća soba je uređivana s namerom da udobnost i mir budu na prvom mestu. Zadržana je ista paleta boja kao i u ostalim prostorijama, jer se upravo svetlosivom postiže željeni efekat, dok su plavi detalji tu da razigraju ambijent. Postavljeni su samo nephodni elementi jednostavnog dizajna koji će dopustiti prostoriji da bude pre svega prozračna.

Za kupatilo je odabran vrlo ujednačen i gotovo sterilan dizajn. Bela i siva boja se smenjuju na elementima, a ispraćen je i aktuelan trend tamnih detalja. Velika konzolna komoda obezbeđuje dovoljno mesta za odlaganje, a na nju je postavljen umivaonik, dok istovremeno ima mnogo slobodnog prostora okolo. Veliko okruglo ogledalo je još jedan od aktuelnih trendova, a nije izostala ni visilica kako bi osvetljenje bilo savršeno. Tuš-kabina je istaknuta belim mermernim pločicama, dok izvan nje pažnju privlači pod popločan pločicama heksagonalnog oblika u dve nijanse sive.

Zandecki, Lukasz / living4media / Profimedia

Tags: