Dizajneri otkrivaju kako do stana iz snova

by | December 13, 2017

Ne samo što prate trendove u uređenju i imaju smisla za postizanje estetski savršenog prostora pomoću boja, nameštaja i rasvete, dizajneri enterijera i vrlo vešto manipulišu prostorom i tačno znaju načine da istaknete lepe momente u svom domu, ali i da sakrijete njegove nedostatke. Ovom prilikom otkrili su nam neke svoje trikove.

Prvi korak – složite paletu boja
Planirate li preuređenje više prostorija u svom domu, onda obavezno sledite savet dizajnera enterijera Garyja McBournija. Po njemu, prvi i osnovni korak je kreiranje palete boja koje se provlače kroz dom. McBournie obično odabere nekoliko boja koje se međusobno nadopunjavaju i koristi ih za zidove, pločice, nameštaj i detalje u svim prostorijama u domu. Na taj način dobija lepu, harmoničnu celinu. Po njegovim rečima, sasvim je u redu da npr. jedna prostorija u domu bude stilski totalno drugačija, da se izgledom odvaja od ostalih, ali pri kreiranju takvog doma treba biti posebno spretan u korišćenju materijala, boja, tekstura, nameštaja, da je onda bolje čitav posao prepustiti profesionalcu.

Posebne komade stavite u fokus
Ukoliko imate omiljeni komad nameštaja, pronađite savršeno mesto za njega. Zapravo, postavite ga tako da bude u centru pažnje. Dizajneri uvek ističu da dobro uređen dom odlikuju predmeti koji nešto znače vlasniku ili su dizajnerski vrlo atraktivni. Zato se ne ustručavajte da npr. svetlost podne lampe usmerite na atraktivnu fotelju ili da sredite neku staru livenu kadu i kreirate originalno kupatilo.

Foto: Thinkstock

Vizuelno povećajte prostor
Nemamo svi velike stanove ili prostrane dnevne boravke pa je svaki trik za lepši prvi utisak i te kako dragocen. Osim osnovnih pravila da kod manjih prostorija zidovi treba da budu svetlih boja i bez previše nameštaja, od koristi je i savet dizajnera enterijera Todda Romana. Pri uređenju manjih prostorija on uvek pazi da nameštaj nije jako visok kako bi soba delovala prostranije, a drugi Romanov trik su velika ogledala koja omogućavaju više prirodne svetlosti i vizuelno povećavaju prostor. Ako vam se sviđa francuski šik stil uređenja i kombinacije sa ogledalima, onda će vam se svideti savet Jane Showers. Ona vrlo često postavlja ogledala preko celih zidova, ali presečena lajsnama ili nekim ukrasnim bordurama ili neobično raspoređena kako prostor ne bi delovao poput izloga.
I Elizabeth Pyne se slaže da kod manjih prostora posebno treba obratiti pažnju na veličinu nameštaja, pa upravo iz tog razloga, pri opremanju malih prostorija, bira fotelje koje imaju tanke i niske naslone za ruke, jer samo tako ovaj komad nameštaja neće zakrčiti čitavu prostoriju.

U čega treba uložiti novac
Zidove ćete lako sami ponovno obojiti ako vam vremenom dosade, baš kao što uvek možete kupiti kakav sitni detalj i osvežiti prostoriju. No, novu garnituru za sedenje i velike komade nameštaja nećete menjati svakih nekoliko godina, a kamoli jednom godišnje. Kod odabira takvih komada nameštaja pripazite na kvalitet, udobnost, dimenzije i izdržljivost tkanine. Ukoliko imate klince, dizajneri preporučuju da se opredelite za modularnu sofu, jer ukoliko se isfleka ili ošteti, uvek možete da tapacirate samo jedan njen deo.

Svetliji elementi – veća kuhinja
Kod kuhinje većinom svi imamo isti problem – nedostatak prostora. U kuhinjske ormariće ne može da stane sve što posedujemo, pa su često radne površine zatrpane stvarima koje nemaju svoje mesto. Prvo što možete da učinite jeste da se rešite svega što već duži vremenski period niste koristili, a ostatak lepo složite u ugao da vam ne smeta pri pripremi hrane.
Ukoliko imate visoke gornje elemente, a tamnije su boje, i zbog njih kuhinja deluje malo i skučeno, prvo u čega treba da uložite jeste da promenite frontove ovih elemenata i izaberete beli medijapan ili neki u dezenu svetlog drveta. Kuhinja će odmah delovati pročišćenije, urednije i, naravno, mnogo veće.

Foto: Thinkstock


Dva koraka do prostranijeg kupatila
Ukoliko ste odlučili da preuredite kupatilo, a ono nije prostrano koliko biste vi hteli, dizajneri imaju adut u rukavu, ali on je prihvatljiv samo ukoliko ste ljubitelj tuširanja. Savet je da stavite napravite deo za tuširanje u nivou poda, odvojite ovu zonu staklenom pregradom, a da na zidu same tuš kabine budu pločice iste kao što su na podu. Tako ćete stvoriti iluziju da samo kupatilo ima produžetak.

Tepih je ‘must have’ dodatak

Svaki prostor je lepši ako ima tepih. Pre svega je važno da tepih bude od prirodnih tkanina zbog vašeg zdravlja. Dizajneri enterijera kažu da je tepih, kada govorimo u uređenju, osnovni komad od koga sve kreće, baš poput obične bele majice koja može da učini da budete savršeno stilizovani. Takođe, trenutno su “in” čvršći tepisi, na primer od jute.

Foto: Thinkstock


Jastuci su uvek poželjni
Poslednjih nekoliko godina svaka sedeća garnitura ili lepo složen bračni krevet ima jastuke različitih dimenzija, uzoraka i tekstura. I to će potvrditi razni dizajneri enterijera poput Melisse Warner koja uređuje luksuzne domove širom sveta. Ona smatra da su, na primer, samo dva jastuka na garnituri nekako siromašna i zato je važno da budu različiti i da ih bude što više.

Foto: Thinkstock
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs