Dom o kakvom se mašta

by | October 23, 2017

Uz pomoć dizajnera iz studija Antei, mladi par uspeo je da, uz vrlo skroman budžet, veštim kombinovanjem stilova uredi svoj životni prostor i pretvori ga u dom iz snova.

Opremanje zajedničkog doma veliki je korak za svaku mladu porodicu. Želja da se prostor uredi tako da odgovara savremenom načinu života i ličnom ukusu a da pritom odražava toplinu doma – uvek je na prvom mestu. Međutim, kod mladih ljudi koji su tek na početku samostalnog života, spisak potrepština je veoma dug. On najčešće obuhvata i najosnovnije stvari, dok je raspoloživi budžet vrlo skroman.
Sa svim ovim problemima suočio se i mladi par prilikom uređenja svog doma u Minsku. Ipak, racionalnim pristupom i uz pomoć stručnjaka iz studija Antei, vlasnici su uspeli da stvore prostor koji odgovara njihovim potrebama, ali i ukusu. Na prvom mestu, naravno, našlo se ono neophodno – garnitura za dnevni boravak, trpezarijski set, kuhinja, bela tehnika, nameštaj za spavaću sobu. Kako bi ambijent u budućnosti mogli što lakše ulepšavati, nadograđivati ili transformisati, pametno su odabrali stilsku jednostavnost i neutralan kolorit – gotovo svi osnovni komadi nameštaja su u modernom ili kantri skandinavskom stilu, i u kombinaciji bele i drveta. Uprkos tome, u enterijeru nema nimalo skandinavske hladnoće i jednoličnosti jer su ga upotpunili koloritnim, romantičnim i živopisnim detaljima. Tako je, uz minimalna sredstva, stvorena mladalačka i topla porodična atmosfera.

Dnevni boravak karakteriše interesantan miks modernog, kantri i industrijskog stila. Moderna sofa, TV komoda i vitrina kombinovane su sa vintidž stočićem od robusnog drveta i rasvetnim telima u industrijskom stilu. Sve to ušuškano je mekim detaljima koji ujedno predstavljaju i koloritne akcente – pufovima, jastučićima i upečatljivom tirkiznom foteljom. Takođe, belina zidova razbijena je tamnoplavo obojenim leđima niše u kojoj je TV komoda.


U kuhinji i trpezariji, koje se nalaze u zajedničkom prostoru sa dnevnom sobom, primenjena je ista kombinacija stilova, pri čemu ovde ipak preovlađuje kantri šmek. Beli kuhinjski frontovi reljefno su obrađeni i lepo usklađeni sa trpezarijskim setom. Romantičnom vintidž ambijentu posebno doprinosi neobičan detalj – lažne grede od robusnog drveta, ugrađene u plafonsku nišu. Na svakoj od njih postavljen je LED reflektor. Time je za kuhinju obezbeđena adekvatna rasveta, dok trpezarijski sto osvetljavaju dve staklene visilice. Pod je popločan dezeniranim pločicama u obliku saća, u kombinaciji bež i prirodne terakota boje.


Isti recept – spoj jednostavnosti i upečatljivih detalja – primenjen je i u spavaćoj sobi. Ovu prostoriju karakteriše belo-plava kombinacija razbijena pokojim narandžastim detaljem kako ambijent ne bi bio suviše hladan. Zid iza kreveta naglašen je kraljevskoplavom bojom. Naspram njega nalaze se crni radni sto i bela komoda – oba komada u minimalističkom stilu. Međutim, jednostavnost komode oplemenjena je dekorativnom folijom koja prikazuje ulice Amsterdama, a ovaj motiv upotpunjen je stikerom u obliku fenjera, zalepljenim na zid do komode.


Svi zidovi kupatila obloženi su belim subway pločicama, koje mu daju retro pečat. Belina je razbijena podnim majolika pločicama, dok su ostali detalji u nenametljivom minimalističkom stilu. Svetlost obezbeđuje ugradna plafonska rasveta, dok je prostor oko ogledala istaknut skrivenom LED trakom i elegantnim staklenim visilicama.


Stan raspolaže toaletom odvojenim od kupatila. U njemu je bilo dovoljno mesta da se u uglu organizuje i mali vešeraj – veš-mašina i sušilica ugrađene su u plakar u uglu prostorije, u kom su sakriveni i korpa za veš i prostor za odlaganje ostalih sitnica.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs