Greške prilikom uređenja koje kradu prostor

by | July 26, 2023
Greške prilikom uređenja koje

Koje su to greške prilikom uređenja koje kradu prostor? Oblik nameštaja i njegovo postavljanje, boja zidova, podova – ovi i drugi detalji utiču na to kako percipiramo veličinu sobe. Predstavljamo vam greške u dizajnu koje vizuelno čine prostor manjim.

Najčešće greške prilikom uređenja koje kradu prostor

1. Nameštaj uz zid

Da bi oslobodili više prostora u centru sobe, mnogi ljudi guraju sav nameštaj nazad uz zidove. Postaje pogodnije hodati po sobi, ali se zbog toga prostor vizuelno smanjuje. U veoma malim sobama, dizajneri savetuju da se pomeraju, na primer, sofe od zidova najmanje 30 centimetara. Ako slobodan prostor dozvoljava, pokušajte da postavite sofu 60 centimetara od zida. Dakle, nameštaj će baciti senku, a to će stvoriti dubinu i iluziju prostranosti.

2. Nameštaj pored prozora

Budući da se ne preporučuje zatrpavanje zidova nameštajem, možda ćete biti u iskušenju da stavite sofu na mesto koje je obično prazno: tačno ispred prozora. Ovo je takođe dobar način da oslobodite centar sobe. Ali zbog ovakvog rasporeda, u prostoriju neće ući dovoljno svetla. Ovo će učiniti da soba izgleda manja. Kada nije moguće postaviti sofu ili drugi nameštaj u drugi deo sobe, onda ovde pokušajte da se pridržavate istog pravila sa rastojanjem: odmaknite nameštaj od prozora za najmanje 30 centimetara.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Ne koristite ogledala

Ono što vredi staviti bliže prozoru je ogledalo. Zahvaljujući njemu, više svetlosti će ući u prostoriju, a pojaviće se efekat dubine. Kada nije moguće okačiti ili staviti ogledalo u prostoriju, birajte nameštaj sa reflektujućim površinama. Ormar sa ogledalom ili sjajni sto za kafu će biti dovoljan.

4. Greške prilikom uređenja koje kradu prostor: Zatrpavate police

Police su vrlo interesantne i mnogo doprinose celokupnom utisku, ali ako ih zatrpavate knjigama, suvenirima i raznim drugim stvarima, vizuelno će smanjiti prostor. Umesto polica, možete, na primer, ubaciti elegantnu komodu i iznad nje okačiti ogledalo.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Mali i kvadratni nameštaj

Ne treba pokušavati da uštedite prostor u prostoriji tako što ćete u nju staviti sofu na koju teško mogu da stanu dve osobe. Bolje odaberite veću sofu. Služiće kao centralna tačka, a zahvaljujući njoj će soba izgledati veća. Ne zaboravite na ravnotežu i stavite mali sto pored masivne sofe. Oblik nameštaja takođe utiče na percepciju prostora. Kvadratni stolovi i komode će učiniti prostoriju manjom, a po njoj će biti teže hodati: s vremena na vreme ćete udariti kolena. Izaberite zaobljene oblike kad god je to moguće. Na primer, ovalni sto za kafu.

6. Koristite previše šablona

Članak se nastavlja posle reklama

Nemojte se zaneti pokušavajući da stvorite kontrast i ispunite sobu sa puno detalja, različitih šara. Zbog njihovog obilja, soba će izgledati skučeno. Smanjite svoj izbor na nekoliko šablona. Birajte one na kojima je šara velika i ređe se ponavlja, jer će mala i često ponavljana stvoriti osećaj gužve. Napravite paletu boja od nekoliko komplementarnih nijansi. A ako mislite da nedostatak šara čini sobu dosadnom i neprijatnom, izaberite tkanine različitih tekstura.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ranka Bulatović

FollowTheFlow/gettyimages.co.uk