Hodnik – prvi utisak o domu

by | December 20, 2022
hodnik

Sigurno ste nebrojeno puta do sada čuli izreku “nikada nemaš drugu priliku za prvi utisak”. Upravo ona treba da vam je na umu kad uređujete hodnik. Naime, ovo je prva prostorija s kojom se vaši posetioci susreću, pa je i te kako važno da, osim funkcionalnosti, zadovolji i estetske kriterijume.

 

Hodnik : lep uvod u životni prostor

Čini se da je na površini od 1,5-2 metara kvadratnih teško sprovesti bilo kakve dizajnerske ideje, ali to nikako ne znači da je nemoguće. Ako pametno pristupite dizajnu malog hodnika, u njemu će biti mesta za odlaganje svih potrebnih stvari, a enterijer će vas dugi niz godina oduševljavati kako estetikom, tako i udobnošću.

Odaberite stil za vaš hodnik

Kako bi nameštaj, zidne i podne obloge, rasveta i dekorativni elementi činili jedinstvenu celinu, prvo morate odlučiti u kom stilu ćete se kretati. U tom smislu možete da se opredelite za moderni, klasični, skandinavski, provansalski, industrijski… Koji god da odaberete, ipak treba da se držite minimalističkog pristupa, jer je to garancija da ćete postići funkcinalnost i udobnost.

Moderno

Elegantna funkcionalnost moto je modernog dizajnerskog stila. Karakteršu ga jasne linije, kontrastne boje i glatke površine. Za izradu nameštaja najčešće se koriste pločasti materijali upotpunjeni dekorativnim folijama otpornim na oštećenja i UV zrake, jer garantuju duži vek trajanja. U moderno uređenom enterijeru malog hodnika gotovo da nema dekorativnih detalja i slika, pa tako ostavlja ukus besprekornog ukusa i profinjenosti.

Klasično

Već na prvi pogled klasično uređen kodnik pleni svojom elegancijom i ukazuje na vanvremensku estetiku. Nežni sjaj metala na snežnobeloj ili bež pozadini, savršena simetrija, luksuzne teksture, kao i veličanstveni dekor – sve to stvara atmosferu blagostanja i čini unutrašnjost hodnika posebno raskošnom.

Hodnik u industrijskom stilu

Opeka, obilje metala i grubo obrađenog drveta, vrlo često i ogoljene grede na plafonu – sve to čini ambijent prilično brutalnim, ali verovali ili ne, i u malom hodniku ovakav dizajn može biti vrlo prikladan.

Industrijski stil ne podnosi pretencioznost, pa se tako na zidu najčešće viđa samo nekoliko kuka za vešanje garderobe, jedna ili dve police, a ponekad i metalni ormarić koji služi za odlaganje cipela. upravo će se u ovako uređenom hodniku uklopiti bicikl, ruksak, roleri i drugi elementi aktivnog načina života, pa će se ovaj koncept sigurno svideti svetskim putnicima, ali i kreativnim ljudima.

Skandinavski stil – idealan za uređenje hodnika

Inspirisan nordijskom prirodom, skandinavski stil unosi svežinu u enterijer. Temelji se na besprekornoj čistoći snežnog pokrivača, zaleđenim rekama i tamnim planinama, a dopunjen je toplim notama svojstvenim švedskim i norveškim domovima. Izbeljeno drvo, drvene podne obloge i prepoznatljivi tepisi ili prostirke učiniće ambijent mekšim i toplijim.

Znamo da uređenje malog prostora predstavlja veliki izazov, ali se iskreno nadamo da će vam naši predlozi pomoći u tom poduhvatu.

 


Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages