Kako imati vintidž stil a da ne pretvorite stan u muzej stare Jugoslavije.

Vintage enterijeri su danas popularan trend, koji ne samo da ispunjava najnovije modne trendove, već ispunjava i zahteve ekološke prihvatljivosti.

by | August 24, 2022
Vintidž stil

U poslednje vreme sve je aktuelnija tema održive potrošnje, na čijoj pozadini se vintage stvari vraćaju u modu. Strani dekorateri dugo vremena su bili bezuslovni poznavaoci takvih enterijera a mi tek treba da prihvatimo ovaj trend. Pored istorijske vrednosti, starinski predmeti oživljavaju prostor i donose mu novi doživljaj. Apsolutno se ne treba plašiti tragova vremena na starinskim predmetima – ovo ne samo da dodaje dodatni šik, već i sugeriše da su ovaj predmet voleli prethodni vlasnici. Ovo je znak starosti proizvoda, koji zapravo dokazuje njegovu autentičnost, i važnost u  prošlosti.

Da li je moguće preterati sa vintidžom? Ne! Postoji mnogo primera stanova opremljenih sa 80-90% starinskih predmeta koji ne izgledaju zastarelo. Štaviše, većina vrhunskih enterijera evropskih dizajnera sastoji se od 30% vintage, 30% nameštaja napravljenog po autorskim skicama za određeni projekat, a samo 40% enterijera su gotovi predmeti.

Vintidž stil

I stara tehnika jeste vintidž. Photo by: Pexels Furkan-genc

Članak se nastavlja posle reklama

Od čega početi

Ako želite da počnete da koristite vintage u enterijeru, ali ne znate odakle da počnete, odlučite šta vas tačno zbunjuje? Ako se plašite da prostor pretvorite u antikvarnicu, počnite sa nekoliko predmeta i rasporedite ih po celom prostoru. Na primer, dajte staroj komodi centralno mesto u dnevnoj sobi. Postavite restauriranu starinsku fotelju tačno duž ose ulaza u prostoriju tako da možete da je vidite svaki put kada uđete u sobu. Kada su u pitanju predrasude o korišćenju stvari drugih ljudi u prošlosti, ponekad je lakše početi sa nečim sa čime nemate fizički kontakt, kao što je luster, podna lampa ili zidna lampa. Vintage predmeti za osvetljenje se često manje repliciraju nego sada, a osim toga, oni stvaraju prave akcente

Šta je vintidž i kako se razlikuje od antikviteta i retroa?

Stvar u retro stilu može se nazvati bilo kojim predmetom koji se odnosi na prošle ere. Možda nije kolekcionarski, nije svetao i uopšte ne predstavlja nikakvu vrednost. Antikviteti, pored svoje poštovane starosti (više od 100 ili najmanje 60 godina u nekim zemljama), moraju biti kolekcionarske vrednosti, čak moraju imati i sertifikacione dokumente. A među komadima nameštaja uobičajeno je uzeti u obzir vintage predmete epohe ili privatnu proizvodnju autora. Svake godine starinskih predmeta je sve manje dostupno i stoga, ako već duže vreme planirate da kupite komad nameštaja sa istorijom, požurite sa tim.

Postoji mnogo dilera specijalizovanih za vintage koji traže prilagođene artikle ili imaju sopstvene izložbene prostore sa već restauriranom robom. Možete se obratiti i onlajn platformama koje vam omogućavaju da pronađete “stari” nameštaj.

Članak se nastavlja posle reklama
Vintidž stil

Nekada se nameštaj nije bacao. Photo by: Pexels Zen-chung

Vintidž stilovi – Skandinavski vintidž

Na primer, skandinavski vntidž, poput modernog nameštaja, poznata je po čistim linijama i konciznosti. Prirodni materijali i njihove nijanse pevaju o nordijskoj prirodi: biljke, led, kamen. U ovim zemljama malo je sunčanih dana, pa su ih pokušali nadoknaditi svetlim tekstilom, staklenom galanterijom, upotrebom svetle boje drveta i šperploče. Ovi predmeti će se lako uklopiti u bilo koji prostor. Oni čak mogu bezbedno da koegzistiraju sa modernim nameštajem iz IKEA-e, jer dele isti DNK

Članak se nastavlja posle reklama

Vintidž stilovi – Italijanski vintidž

Sasvim druga priča – italijanski vintidž. U poređenju sa skandinavskim stilom, ovo je veća stilska raznolikost. Iako je vredno napomenuti da se bum industrijskog dizajna u ovoj zemlji dogodio 1950-ih – 1980-ih. Stoga, ako je vaš enterijer napravljen u stilu sredine veka ili ima minimalistički moderan dizajn, onda ih neće biti teško uklopiti u njega.

Vintidž stilovi – Tapacirani vintidž

Prilikom izbora tapaciranog nameštaja u vintage stilu, nemojte se plašiti svetlih tekstila – tapacirung čini ove unutrašnje predmete akcentima sobe. Takođe je vredno napomenuti da se pakovanje uvek menja tokom restauracije. Zbog toga, kada ocenjujete nameštaj u originalnom obliku, uzmite u obzir činjenicu da će biti malo drugačiji u sadržaju – elastičniji i gusti. Uopšteno govoreći, tkanine obično ne stižu do našeg vremena bez presvlake

Članak se nastavlja posle reklama

Ako želite da započnete “lov” odmah, pokušajte da potražite starinske unutrašnje predmete u kući svoje voljene bake. Obratite pažnju na stvari 1950-70-ih – među njima možete pronaći nešto posebno. Takođe vredi obratiti pažnju na komode tog doba. Oni će biti svetao dodatak modernom enterijeru, dodajući dašak istorije.

Naravno, danas nije lako pronaći moderan jugoslovenski nameštaj iz 1960-ih i 1970-ih u dobrom stanju. Savetujemo vam da detaljnije pogledate unutrašnje predmete napravljene od ploča za nameštaj, lepljene šperpločom, a još uvek furnirane na vrhu – takve stvari se savršeno podvrgavaju restauraciji i trajaće dugo.

Članak se nastavlja posle reklama

Sumirajući sve gore navedeno, treba reći da nema potrebe da se plašite vintage komada nameštaja. Možemo im dati drugi život, a oni nama tople uspomene i nove ideje.

U VINTIDŽ STILU


main photo by: Pexels Koolshooters