Mali stanovi: Sve na svom mestu

by | May 8, 2018

Mali stanovi zahtevaju savršenu organizaciju ako želite da izgledaju lepo. Na narednim stranama donosimo vam praktične ideje koje će vam pomoći da svaku prostoriju skromnih dimenzija učinite funkcionalnom i urednom.

Uređenje malih stanova

PREDSOBLJE
Iako je predsoblje gotovo po pravilu najmanja i najmračnija prostorija u stanu, u njemu treba obezbediti prostora za mnoge stvari – kapute, obuću, kape i raznorazne sitnice. Cipelarnici i drugi nameštaj za odlaganje često ga, umesto urednim, čine izuzetno pretrpanim. Za dobru organizaciju, odlično rešenje jesu mali zidni elementi s pregradama i kukicama za odlaganje ključeva i drugih sitnica.

Na što više detalja mislite, vaše predsoblje će izgledati urednije. Zato ne zaboravite na držač za kišobrane – sprečiće da se pokisli kišobrani cede dalje od ulaza, a poslužiće i kao podsetnik da ih vi ili vaši gosti ne zaboravite pri odlasku.
U stanovima i kućama na dva nivoa, stepenice najčešće polaze iz predsoblja. Ako je to slučaj i u vašem domu, ispod njih možete odlagati različite stvari – zavisno od veličine prostora i položaja stepenica, tu se mogu naći čiviluci, police, ugradni plakari…

DNEVNA SOBA & TRPEZARIJA
Časopisi i novine naslagani na gomile, ili razbacani po stolovima, komodama i policama, nimalo ne doprinose izgledu vašeg dnevnog boravka. Zato redovno bacajte stare brojeve, a za one aktuelne odaberite interesantan držač, usklađen s vašim enterijerom.
POGLEDAJTE I… Mali stan koji menja oblik
Slobodan zid u dnevnom boravku ili trpezariji iskoristite za policu od poda do plafona. Dodacima poput fioka ili kutija za odlaganje učinićete je još interesantnijom, urednijom i bolje organizovanom. Uz ovaj element postavite klupu i lampu – i imate pravu malu biblioteku. U malom prostoru teško je smestiti sav potreban nameštaj za odlaganje. Zato birajte višenamenske komade – klub-stočiće sa integrisanim fiokama ili ormarićima, poput modela Petro, Boreal.

SPAVAĆA SOBA
Spavaća soba takođe je prostorija u kojoj se često nalazi radni kutak. Evo sjajne ideje kako da on ostane potpuno neprimetan – sakrijte ga iza kliznih vrata plakara.

Krevet ne mora da služi samo za spavanje – kad već zauzima mnogo prostora, ovaj kabasti komad nameštaja treba da bude multifunkcionalan. Zato izaberite model koji u bazi ima integrisan prostor za odlaganje – ormariće, fioke, police, sanduk…

U malom prostoru, važno je iskoristiti svaki kvadratni centimetar. Originalan predlog: umesto klasičnog noćnog ormarića, uz krevet postavite konzolnu policu koja se proteže od visine noćnog stočića do plafona.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs