Minimalistički stil : 5 grešaka prilikom uređenja enterijera

Minimalistički stil podrazumeva jednostavnost i upotrebu neutralnih boja. Na šta treba da obratite pažnju prilikom dizajna enterijera u ovom stilu?

by | February 6, 2023
minimalistički stil

Minimalizam ili minimalistički stil je pravac u dizajnu koji odbacuje klasične tehnike i dekoracije.  Zasnovan je na jednostavnosti i fino doteranim detaljima. 

 

Minimalistički stil : Karakteristike

Iako mnogi misle da je minimalizam odricanje svake udobnosti, u pitanju je zabluda. Minimalistički stil je udoban i elegantan. On podrazumeva ozbiljnost linija i jednostavnost oblika, predviđanje svakog detalja tako da nema nepotrebnih stvari, kao i preovlađivanje funkcije nad dekorativnošću i kvantitetom.

Članak se nastavlja posle reklama

Minimalistički stil

Greške prilikom uređenja enterijera u minimalističkom stilu

Najbolje bi bilo da pre nego što počente da uređujete imate dobro razrađen plan. Napravite kolaž, izaberite nameštaj, svetlo, dekoraciju i tekstil. Izmerite dimenziju prostorija i nameštaja koji želite da stavite u nju. Ukoliko želite da vaš enterijer odiše minimalističkim stilom, onda defitnitivno želite da zaobiđete ovih nekoliko grešaka.

Minimalistički stil : Polako sa zidnim dekoracijama

Greška koja se najčešće događa jeste da ljudi prvo odaberu zidnu dekoraciju. Zidna dekoracija u proseku traje 3-5 godina. Materijal zastareva ili se haba. Iz tog razloga je nabolje da počnete sa odabirom nameštaja. Mnogo je prvo lakše odabrati boju nameštaja, nego obrnuto.

Članak se nastavlja posle reklama

Minimalistički stil: Udobnost umesto estetike

Često nas nameštaj oduševi izgledom i odmah ih u svojoj glavi vidimo u našem idealnom. Međutim, kasnije nailazimo na problem kada ne možemo da se namestimo ili nam je skroz neudobno u tako divnom nameštaju. Testirajte nameštaj u salonu i budite iskreni prema sebi.

Članak se nastavlja posle reklama

Minimalistički stil : Nemojte gomilati stvari

Bilo da su u pitanju sitne stvarčice koje vas podsećaju na nešto što za vas ima sentimentalnu vrednost ili nešto što vam se samo čini lepo, zanemarite ih. Za takve stvari nema mesta kada je minimalistički stil u pitanju. Figurice, vaze, plišane igračke i slično se mogu naći u boho stilu.

Članak se nastavlja posle reklama

Minimalistički stil ne znači opustošene prostorije

Minimalistički stil jeste lišen nepotrebnih detalja, ali nije lišen svih detalja. Ne treba da ostavljate bele prazne zidove, već pronađite nešto što vas inspiriše. Žive biljke i apstrakcije su dobro rešenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Previše bele boje nije poželjno

Kada se savetuje korišćenje svetlih boja, to ne znači da sve treba da bude belo i prazno kao u bolničkim sobama. Neka bela boja bude osnova, ali se igrajte i sa nekoliko dodatnih nijansi kao što su boja slonovače, šampanjca, krem nijanse i slično. Takođe, možete birati tamne boje da biste postigli kontrast.

Dakle, ako želite da svoj dom uredite u minimalističkom stilu, obratite pažnju na ovih nekoliko stvari i nećete pogrešiti. Svakako zapamtite prvi korak: napravite plan! Nakon toga će vam sve biti lakše i manje su šanse da pogrešite pri kreiranju vašeg udobnog enterijera u minimalističkom stilu.

Članak se nastavlja posle reklama

Snežana Vranić

Phiwath Jittamas/GettyImagesPlus, runna10/GettyImagesPlus