Mračna prostorija u stanu: Kako da unesete više svetlosti?

by | February 28, 2023
Mračna prostorija u stanu

Svi imamo tu mračnu prostoriju u stanu koja deluje beživotno i hladno. Uz pomoć ovih trikova možete je obasjati svetlošću i toplinom.

Mračna prostorija u stanu: Kako da unesete više svetlosti?

Zidovi u svetlim bojama

Jedan od najefikasnijih načina da u prostoriju unesete više svetlosti je da izaberete svetlu boju za zidove. To ne znači da čitavu prostoriju okrečite isključivo u belu boju. Na taj način, prostor će delovati hladno i nezanimljivo. Možete je odabrati kao glavnu boju ali je “razbijte” toplim tonovima: žuta, narandžasta, peščana nijansa. Plave i maslinaste nijanse dobro izgledaju zajedno.

Francuska vrata

I dalje ne izlaze iz mode, a odlično su rešenje za mračnu prostoriju. Potražite modele sa što više prozirnog stakla, koji će prostoriji obezbediti dodatni deo svetlosti. Staklena pregrada je takođe dobra alternativa. Ne samo što pravi paralelu između dve prostorije, već i sumornu sobu može učiniti svetlijom i prostranom.

Mračna prostorija u stanu: postavite ogledala

Ogledala su od velikog značaja za mračne prostorije zbog toga što privlače i reflektuju svetlost. Bitno je da ih postavite na pravo mesto – ispred prozora ili lustera.

Mračna prostorija u stanu: minimalan broj umetničkih dela na zidu

Umetnička dela i fotografije na zidu često mogu da “ukradu” osvetljenje u prostoriji i učine je vizuelno manjom. Po pravilu, bolje je ne dekorisati zidove previše u mračnim prostorijama. Ostavite ih prazne ili postavite najviše tri fotografije. Nema potrebe da “zatrpate” prostoriju koja već deluje skučeno zbog nedostatka svetla.

Dodatni izvori svetlosti

Osvetlite najmračnije uglove u sobi dodatnim izvorima svetla: podnom lampom ili visećim osvetljenjem. Ova opcija je najlakši način da razvedrite sumornu sobu bez mnogo napora. Dobar “pomoćnik” u borbi protiv mračnih prostorija su i LED trake koja može da osvetli skoro svaki komad nameštaja.

Bez obzira na to što vaša prostorija nema dovoljno svetlosti, uz pomoć ovih trikova ćete je transformisati da izgleda svetlije i vedrije.


Miljana Momirović

Artjafara/GettyImagesPlus