Najbolje zavese za vaš dom

by | May 8, 2018

Nakon renoviranja stana ili selidbe, zavese su ono na šta poslednje pomišljamo, što poslednje postavljamo i što, naposletku, dolazi kao šlag na tortu. Ipak, da li ste razmišljali o tome da one mogu potpuno promeniti prostor u kom boravite, a zahtevaju ubedljivo najmanje ulaganja?

Nove zavese i te kako mogu osvežiti enterijer ako im se boja ili šare dobro uklope s ostatkom elemenata u ambijentu. Zato dobro razmislite kakve biste voleli da vidite na svojim prozorima.

Zavese u dnevnoj sobi

Dnevni boravak obično je i najveća soba u stanu ili kući, te zavese na ovim prozorima slobodno mogu biti spuštene do poda – ili mogu lepršavo padati preko prozorske daske. Ako ovu prostoriju koristite i za spavanje, okačite tanke zavese od prozirnog belog materijala, a preko njih neke teže i tamnije koje će obavljati funkciju roletni.

Članak se nastavlja posle reklama

Za dnevne sobe u vedrim bojama dobar izbor predstavljaju šarene rolo zavese, naročito ako su dekorisane raznobojnim krugovima ili prugama. Još jedna zanimljiva ideja jesu jednobojne rolo zavese u drugoj nijansi iste boje – ili različitih boja – na svakom prozoru. Ovo će u prostor uneti dinamiku, te će čak i oni ambijenti u kojima vlada jedan ton biti značajno promenjeni.

Na zavesama s krupnim aplikacijama važno je da bude što manje nabora. Takođe, manje nabora preporučljivo je i za skučen dnevni boravak. S druge strane, ako želite toplinu u prostranoj dnevnoj sobi, zavese treba da budu bogato nabrane – ali samo ako su jednobojne.

PROČITAJTE I… Zavese- moćan akcenat u prostoru

Članak se nastavlja posle reklama

Zavese u spavaćoj sobi

Zavese u spavaćoj sobi pre svega treba da zatamne prostoriju, i za početak vodite računa o njihovoj debljini ako nemate roletne. Rolo zavese predstavljaju spoj roletni i zavesa te mogu biti dobro rešenje, ali će i teške zavese od platna tamnijih boja sasvim odgovarati, ukoliko ste pristalica romantičnijeg stila. U tom slučaju, trebalo bi da budu u tamnobordo, teget ili crnoj boji, kako se svetlost ne bi probijala kroz materijal.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko imate roletne na prozorima, zavese za spavaću sobu neka budu nežne i prozračne. Posebno su zanimljive one od materijala protkanih srebrnim ili zlatnim nitima, koji ostavljaju utisak prefinjenosti i elegancije. Takve zavese možete i sami sašiti.

Kuhinja i trpezarija

Kuhinja i trpezarija treba da budu osvetljene, te se zavese za ove prostorije uglavnom biraju u svetlim i jarkim bojama, kako bi se uskladile sa živošću ostalih detalja. U kuhinji, one mogu biti u kariranom, prugastom ili cvetnom dezenu, a bitno je da su uklopljene s dominantnom bojom u prostoru. Npr. ako preovlađuje bela ili bež, jarkocrvene ili narandžaste zavese odličan su izbor. Isto tako, ako ste trpezariju uredili u zelenoj, ljubičastoj i pink boji, isti ti tonovi mogu biti zastupljeni na beloj zavesi.

Članak se nastavlja posle reklama

U trpezariji možete kombinovati više vrsta zavesa i dezena, ali morate voditi računa da budu koloritno uklopljene. Na fotografiji vidimo sjajnu kombinaciju bele i zelene zavese s onom na zelene i braon pruge, a tu su i draperije u istom tonu, diskretno skupljene drvenom šnalom.
Naravno, ovakav izbor zavesa podrazumeva da i ostali dekorativni detalji budu u prirodnim tonovima, a najbolje je ako su izrađeni od drveta.

Trpezarija može izneti i čipkane zavese, dokle god su one diskretne i bez prevelikih ukrasa. Čipkane i heklane zavese vraćaju se na velika vrata, ali u malo svedenijim formama, bez detalja kakve su imale one naših baka.

Članak se nastavlja posle reklama

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs