Praktični vodič: Saveti za savršen izbor nameštaja za vaš dom

by | July 20, 2023
Praktični vodič: Saveti za savršen izbor nameštaj za vaš dom

Izbor nameštaja za vaš dom može biti uzbudljiv, ali i zahtevan proces. Pravilno odabran nameštaj može ulepšati prostor, povećati udobnost i olakšati svakodnevni život. 

Izbor nameštaja: Korak po korak

 1. Planiranje: Pre nego što krenete u potragu za nameštajem, napravite detaljan plan. Razmislite o stilu, funkcionalnosti, dimenzijama i bojama koje želite.
 2. Postavite budžet: Postavite realan budžet pre nego što krenete u kupovinu. Na taj način ćete izbeći nepotrebno trošenje.
 3. Proverite dimenzije: Pre kupovine nameštaja, izmerite prostor gde želite da ga postavite. Ovo će vam pomoći da izbegnete kupovinu nameštaja koji ne odgovara prostoru.
 4. Kvalitet je ključan: Investirajte u kvalitetan nameštaj, posebno za komade koji se često koriste kao što su kauči i kreveti. Kvalitetan nameštaj traje duže i pruža bolju udobnost.
 5. Funkcionalnost: Birajte nameštaj koji odgovara vašim potrebama. Na primer, ako vam je potrebno više prostora za odlaganje, birajte komode i ormariće sa više polica i fioka.
 6. Sklapanje i demontaža: Ako nameštaj zahteva sklapanje, proverite da li je postupak jednostavan ili vam je potrebna stručna pomoć.
 7. Usklađenost stila: Razmislite o stilu enterijera vašeg doma pre nego što kupite nameštaj. Pokušajte uskladiti stilove kako biste postigli koherentan izgled.
 8. Ergonomija: Posebno obratite pažnju na ergonomski dizajn kancelarijskog nameštaja, kao što su stolice i radni stolovi. Ovo je ključno za vašu udobnost i produktivnost.
 9. Testiranje nameštaja: Pre nego što kupite nameštaj, isprobajte ga. Sedi na kauču, lezite na krevetu i proverite udobnost i kvalitet.
 10. Razmislite o materijalima: Različiti materijali zahtevaju različavu negu i imaju različite karakteristike. Birajte materijale koji odgovaraju vašem načinu života i navikama.
 11. Neutralni komadi: Odlučite se za neutralne boje i dizajne za velike komade nameštaja. To će vam omogućiti fleksibilnost u dekoraciji i lakše kombinovanje sa drugim detaljima.
 12. Konsultujte se sa dizajnerom: Ako niste sigurni u svoje odluke, posavetujte se sa profesionalnim dizajnerom enterijera koji će vam pomoći da izaberete najbolje opcije za vaš dom.
 13. Online kupovina: Istražite online prodavnice nameštaja, ali budite pažljivi sa dimenzijama i kvalitetom pre nego što naručite.
 14. Održavanje: Razmislite o tome koliko vremena možete izdvojiti za održavanje nameštaja. Odaberite materijale i komade koji su lakši za čišćenje i održavanje.
 15. Razmotrite višenamenske komade: Ukoliko vam je prostor ograničen, razmislite o komadima nameštaja koji imaju dodatne funkcije, kao što su kreveti sa odlagalištem ili sofe koje se pretvaraju u krevet.

Izbor nameštaja može biti zabavan i kreativan proces, ali zahteva pažljivo planiranje i razmišljanje. Koristite ove savete kako biste pronašli nameštaj koji će vam pružiti udobnost, funkcionalnost i estetsku lepotu koju želite u svom domu.

Izbor nameštaja: Pročitajte više

Kako odabrati idealan krevet: 10 saveta

Kožne garniture: Investicija vredna ulaganja

Kako urediti trpezariju: Ideje za savršen prostor

Moderni stočići za dnevni boravak


Borjana Božić

Oleksandr Shcherban/gettyimages