Unesite toplinu u dom kombinovanjem nijansi drvo dekora

Upotreba samo jednog drvo dekora u prostoru je nešto na šta smo navikli, pa često ulažemo previše truda da uklopimo nameštaj. Novi trend u uređenju enterijera nam daje slobodu kombinovanja različitih drvo dekora, što u značajnoj meri pomaže da dodate svoj lični pečat, osvežite atmosferu i postignete potpuno novi doživljaj prostora.

by | August 2, 2021

Upotreba samo jednog drvo dekora u prostoru je nešto na šta smo navikli, pa često ulažemo previše truda da uklopimo nameštaj. Novi trend u uređenju enterijera nam daje slobodu kombinovanja različitih drvo dekora, što u značajnoj meri pomaže da dodate svoj lični pečat, osvežite atmosferu i postignete potpuno novi doživljaj prostora.
Ukoliko želite da pojačate toplinu ambijenta, ali i istaknete prirodnu teksturu materijala, budite spremni da odstupite od nepisanih pravila o uklapanju istovetnih tonova drveta, i ispratite bar neke smernice dizajnera enterijera.
Pre svega je važno da odredite koja nijansa drveta želite da preovladava u prostoru koji uređujete. Odabrani dekor biće u fokusu i određuje u kom pravcu će ići podtonovi ostalih komada nameštaja i dekoracije.
Najbolje je da dominantan dekor primenite na velikim površinama, poput regala, ormara, prozora ili poda. Regal EVORA, u kombinaciji dekora artisan hrasta i carbon dekora, sjajan je primer i predstavlja moderno i funkcionalno rešenje. Klub sto TOBAGO (CFTT5024) u crnom drvo dekoru je uz njega odličan dodatak i na neočekivan način dovodi do sklada u ambijentu i dodatno ističe teksturu regala.
Velike površine u primarnom tonu drveta nam određuju da li će podtonovi biti hladnih ili toplih nijansi. U slučaju da ste odabrali orah, beli hrast ili trešnju, birajte tople podtonove, dok uz dekore sa primesama hladne boje, poput sivog hrasta, treba birati hladne podtonove ili neke konkretne boje, poput bele, crne, sive.


Predsoblje CONGRO u dekoru artisan hrasta, predstavlja funkcionalno i moderno rešenje za uređenje predsoblja, a uz ovaj ambijent odlično ide i klub sto M21 u boji oraha. Na ovaj način se kroz dodatne elemente u drvo dekoru uvode tonovi koji imaju istu notu topline kao i dominantni komad nameštaja u ambijentu. Međutim, ukoliko se dobro uklope, kontrastni podtonovi ponekad mogu kreirati najzanimljivije enterijere.
Prostor možete učiti modernijim tako što ćete odabrati dominantni komad nameštaja u neutralnom drvo dekoru sa detaljima u crnoj, beloj ili čak svetlo sivoj boji, što će sasvim sigurno uneti spontanost i doprineti dinamici ambijenta, a odlično se vidi na primeru kompjuter stola CT 1726 u kombinaciji sa trpezarijskom stolicom G604.
Ukoliko želite da postignete ravnotežu tonova, ali i da unesete smeliji karakter u enterijer, idealan način da omogućite dodir rustičnih drvo dekora sa toplim ili hladnim podtonovima, u zavisnosti od toga kakav efekat želite da izazovete. Zbog varijacija u teksturi i boji rustičnog drvo dekora, moguće je čak i dodavanje više tonova u prostor. Elementi u tonovima sivog hrasta, kao i onih u crnoj, beloj ili sivoj boji, neće učiniti prostor konfuznim, jer se svaki od tih tonova može pronaći u rustičnom drvetu.


Dizajneri enterijera Forma Ideale savetuju uvođenje jednostavnijih podtonova u svim pomenutim bojama, što doprinosi ravnoteži prostora kojom dominira rustično drvo. To se odlično može videti na primeru ambijenta trpezarije sa vitrinom NOTE NTEV721L u kombinaciji sa trpezarijskim stolom OSCAR TS u sivom hrast dezenu.
Nadamo se da su vas ovi saveti inspirisali da razmislite o mogućnostima za oplemenjivanje vašeg doma nekim novim drvo dekorom i da time vaš boravak u njemu postane još veće uživanje.