Dnevna soba: Napravite udoban kutak za sedenje

Napravite svoj udoban kutak za sedenje i uronite u opuštajuću atmosferu u svojoj dnevnoj sobi.

by | July 19, 2023
Napravite udoban kutak za sedenje

Napravite svoj udoban kutak za sedenje i uronite u opuštajuću atmosferu u svojoj dnevnoj sobi. Donosimo vam zanimljive ideje koje će vas inspirisati.

Udoban kutak za sedenje: Zanimljive ideje za eneterijer

Svaki prostor iziskuje jednu fokusnu tačku. Ovog puta pričamo o postavci sofa i fotelja u dnevnoj sobi kao savšenom kutku za sedenje. To treba da bude vaše mesto uživanja bilo da odmarate umorne noge, gledate omiljenu seriju – i naravno, za okupljanje društva.

Bez obzira na to da li ste u potrazi za sitnim detaljima ili ste de odlučili za veliki preobražaj, neka vas inspirišu naši primeri.

1. Udoban kutak za sedenje: Kružni oblici


Skulpturalni i kružni oblik dizajna se ponovo vraća u trend – a i vreme mu je. Raznovrsne, kružne forme funkcionišu u svakom stilu dnevne sobe, bilo da se radi o klasičnom ili modernom. Kružni oblici vizuelno povećavaju sobu i mogu se kombinovati na različite načine.

Iako su linearna sedišta i nameštaj i dalje veoma privlačni, postoji definitivan trend ka mekšem pristupu u stajlingu domova, s kružnim oblicima koje prijaju oku i stvaraju udobnu atmosferu. Štaviše, kružni oblici daju senzualnost i ergonomiju prostoru, a istovremeno pomažu da se prostor maksimalno iskoristi.

2. Oživite prošlost ratanom i trskom

Ratan pruža dozu rustičnog šarma i ponovo oživljava trend iz 1970-ih. Ove sezone je ponovo aktuelan i to u kombinaciji s kožom i drvetom. Možete da ga uparite s prolećnim pastelnim bojama i zemljanim tonovima – i dobićete savremeni retro trend.

3. Stilski nameštaj

Antikviteti su zabeležili nagli porast u protekloj godini. Povezivanje s prošlošću bilo s porodičnim nameštajem ili komadom iz antikvarnice donosi poseban šarm u dnevnoj sobi. Ona će odisati luksuzom, ali i toplinom porodičnog doma.

4. Udoban kutak za sedenje: Pleteni nameštaj


Nekada ogranič isključivo na vrt ili terasu, preleti nameštaj se u velikom stilu vraća u naše dnevne sobe.  Oni unose teksturu i odlično se kombinuju s tekstilom, kao i komadima od ratana – insprisano sedamdesetim godinama prošlog veka.

Slobodno se igrajte s bojama, uzorcima i teksturom sve dok ne dobijete jedinstvenu atmosferu u svojoj dnevnoj sobi.

5. Odmaknite nameštaj od zidova


Izaberite komade za sedenje koji je proporcionalan veličini dnevne sobe – preveliki kauči i stolice mogu učiniti da mala soba izgleda još manje i stvoriti teksobnu atmosferu. Pobrinite se da svoju sofu i stolice postavite pod uglom kako biste stvorili osećaj dubine u prostoriji, kao što je prikazano na fotografiji. Inače, ako postavite sedišta uz zidove, vaša dnevna soba bi mogla izgledati kao “čekaonica”. Ovaj raspored je odličan za intimne razgovore, neformalnu zabavu, kao i za male dnevne sobe.

6. Udoban kutak za sedenje: Napravite fokusnu tačku


Dizajnirajte svoju fokusnu tačku oslanjajući se na naše savete. Na ovom primeru par stolica s dinamičnim dezenom “radi posao”.  Odaberite jednu boja iz dezena stolice i iskoristite tu boju za zidove ili za zavese – stvorićete jedinstven osećaj u dnevnoj sobi.

7. Simetrija donosi spokoj

Vaš životni prostor treba da bude strukturiran i uravnotežen, a to se savršeno postiže simetrijom. Potražite odgovarajuće parove kao što su fotelje i stolići za dnevnu sobu.

8. Izaberite sofu dobrog kvaliteta


Dnevna soba mora da izgleda prefinjeno i da je udobna – zato nemojte štedeti na kvalitetnim sofama i foteljama. Dodajte jastuke, ali nemojte preterivati s dezenima.

9. Raznovrsnost tkanina

Porudite se da sofa i fotelje ne budu u istom dezenu. Odmaknite se od formalnih, rasporeda sedenja i pomešajte oblike, boje i teksturu kako biste doneli dinamiku prostoru i karakter. Na primer, jednobojnu sofu možete da kombinujete s štraftastim foteljama.

10. Prisnija atmosfera s gostima

Tlocrt dnevne sobe mora da sadrži takav raspored da apsolutno zadovoljava društevene potrebe. Planirajte sedenje u grupama kako biste osigurali neometan tok razgovora kada vam dođu gosti.  Visina sedišta varira tako da je balans ključan – zato osigurajte da svi goste sede na istoj visini.

Savet plus: 5 jednostavnih pravila

Postoji 5 jednostavnih pravila kojih se treba pridržavati prilikom uređenja kutka za sedenje  u dnevnoj sobi. Samo pratite ova pravila koja su odobrili stručnjaci i otkrićete da je ovo uređenje mnogo lakše nego što mislite:

  • Napravite intimnu oblast za druženje i razgovor
  • Odmakninte nameštaj od zidova
  • Razmotrite tok kretanja
  • Napravite fokusnu tačku s bojom, dezenom i tkaninom
  • Držite stolove nadohvat ruke

Gde da postavite kutak za sedenje u dnevnoj sobi?

Kada ste suočeni s praznom dnevnom sobom, treba je ispuniti na funkcionalan i lep način što može delovati kao komplikovan zadatak.

Prva stvar koju većina stručnjaka za dizajn enterijera preporučuje je da sedite što dalje od zidova. Ovo se posebno odnosi na manje prostorije.

Ako je vaša dnevna soba mala onda se predlaže da investirate u nameštaj koji je u istoj boji kao zidovi. Ovo će pomoći da se prostor vizuelno prošir. Odaberite presvlake u toplim, prirodom tonovima da biste podigli nivo energije i poboljšali raspoloženje u svom prostoru.

Drugi način da uredite mesto za sedenje ja da su vam nadohvat stočići za kafu. Možete li da zamislite da morate da ustanete svaki put kada vi – ili vaš gost – poželite da dođete do pića ili kafe?

Dijana Škorić

Hoxton/Tom Merton / gettyimages.com