Osvežite enterijer zelenom bojom

by | January 24, 2022

Zelena boja u svim njenim nijansama prija ljudskom oku, jer asocira na povezanost sa prirodom, pa doprinosi dobrom raspoloženju. Ukoliko želite da je prenesete i na vaš enterijer, potrebno je pronaći ravnotežu boja u enterijeru. Možete uklopiti zelene i druge prirodne tonove kroz korišćenje biljaka, dekora drveta i terakote, kao i zelenih tkanina, zidova obojenih bojom žalfije ili maslina.

Različite nijanse zelene drugačije utiču na prostor – mogu dati smeo, svež, vitalan, kreativan, ali i odmeren i umirujući izgled prostoru. Zelena paleta boja je veoma prilagodljiva, pa može biti hladna i mirna u nijansama mente ili duboka i sofisticirana u smaragdnim i nijansama boje trave i lišća.

Ukoliko se odlučite da zid okrečite u zelenu boju, trudite se da odaberete vašu omiljenu nijansu, a ako su vaš izbor ipak tapete, odaberite tapetu sa paternom. Zelena se smatra novom neutralnom bojom, pa će uz ovakav zid dobro ići monohromatska šema boja. Ugaona garnitura TOLEDO u sivoj boji odlično će se uklopiti u ovakav ambijent, a dodatnu toplinu uliće artisan hrast u detaljima na TV polici ALICIA i zidnoj polici MOLISE, kao i veoma praktičnom klub stolu TOBAGO. Kombinacija drvo dekora i zelene boje zaista stvara osećaj prirode unutar prostora.

Odabir zelene boje za spavaću sobu načiniće od nje pravu oazu mira za odmor i spavanje. Tamne zelene nijanse doprinose izgledu dubine i sofisticiranosti, a najbolje ih je kombinovati sa zasićenim bojama poput plave ili ljubičaste, ali takođe su odlična podloga i za pastelne boje poput roze ili žute.

Francuski ležaj LOZANA u tamnozelenom štofu, sa tapaciranim ramom, odlično se uklapa sa noćnim ormarićem MONDEGO NO3F, koji dekorom artisan hrasta komplementira šumskom doživljaju prostora, a lak bela folija ističe sofisticiranost somotske strukture štofa francuskog ležaja.

Ukoliko ne želite da ceo zid okrečite u zelenu boju, ili da kupujete veće komade nameštaja u ovoj boji, praktično rešenje jeste korišćenje zelenih akcenata koji se vizuelno ističu na neutralnoj podlozi. Stolica, moderan tepih, pampas u vazi ili čak pažljivo postavljene zelene kutije na polici će biti dovoljne.

Što je pozadina neutralnija, to je veći uticaj zelenila u prostoriji. U ambijentu u kome su zastupljeniji zemljani tonovi, ovaj pristup dekorisanja zelenom bojom najbolje odgovara. Braon ugaona garnitura GRANADA, u kombinaciji sa klub stolom PICO i zidnom policom LAZIO, koji su kombinacija toplog artisan hrasta i crne, predstavljaju savršenu podlogu za uvođenje akcent boje kroz dekoraciju, pa će zelena ovom toplom i mekom ambijentu dodati pravu dozu prirode. Jastučnicom DIAMOND u zelenoj boji, sa natpisom „Home, sweet home“, postići ćete kontrast u ambijentu.

Braon i zelena su univerzalna kombinacija, jer predstavljaju boje prirode, tako da zajedno ostavljaju utisak izvornih elemenata. Dizajneri enterijera Forma Ideale predlažu da vam dodatna dekoracija budu pleteni taburei u neutralnim bojama, koji će se odlično uklopiti u ambijent, a istovremeno su i veoma praktični.

Verujemo da su vas ideje koje smo podelili sa vama nadahnule da zelena boja postane deo vašeg enterijera i da na taj način unesete najnoviji trend u svoj dom, a sasvim sigurno je da ćete se u takvom ambijentu lakše prepustiti odmoru i uživanju.