Pogrešićete ako ga ostavite belim: Ovo su najlepše boje za plafon

by | September 14, 2023
boje za plafon

Ostavite klasične bele plafone po strani jer ove boje za plafon mogu transformisati enterijer i vizuelno ga učiniti prostranijim bez renoviranja.

Pogrešićete ako ga ostavite belim: Ovo su najlepše boje za plafon

Boja zidova na plafonu

Da biste izazvali osećaj ušuškanosti, najbolji način je farbanje plafona i zidova u istu boju. Korišćenje istih tonova svuda – takođe poznato kao “natapanje boja” – je fantastičan način da se prostor učini prostranijim jer se “brišu” granice između zida i plafona.

Savetujemo da koristite duboku, toplu nijansu za razliku od svetlih ili hladnih nijansi za najbolji efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Neutralni tonovi

Ako imate zidne lajsne u svom domu, učinite sve što možete da ih istaknete. Trik koji će posebno biti od pomoći je da ih ostavite belim i da napravite kontrast sa neutralnim plafonom i zidovima. Ovako će njihova belina i reljef doći do izražaja.

Kako pravilno čuvati farbu da bi duže trajala?

Članak se nastavlja posle reklama

Blok efekat

Nema razloga zašto ne biste koristili nekoliko boja zajedno na svojim zidovima i plafonima. Osim toga, vaša boja plafona može početi i na zidu, stvarajući blok efekat. Ovaj način farbanja zidova posebno dobro izgleda u prostorijama sa vrlo visokim plafonima jer vizuelno može da ih učini nižim.

Članak se nastavlja posle reklama

Boje za plafon: Zabavan efekat

Kada su u pitanju ideje za spavaću sobu za najmlađe članove porodice, zabavite se sa farbanjem i koristite plafon kako biste bili sigurni da su sva čula stimulisana. Od umirujućih prizora neba do fantastičnih šara, zaista pustite mašti na volju.

Članak se nastavlja posle reklama

Beli plafon

U slučaju niskih plafona, prostorija može delovati skučeno i pomalo pretrpano. Vaš izbor boje za plafon može da igra važnu ulogu u tome da pomogne da stvari budu prostranije. Najbolji izbor je bela jer će vizuelno proširiti prostoriju i doprineti osećaju većeg prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Svetlija nijansa u odnosu na zid

Niski plafoni mogu učiniti da se prostor u određenim slučajevima čini mračnim i pomalo neudobnim, ali način na koji ih ukrašavate može imati ogroman uticaj na ovo.

Nastojte da plafon bude svetliji ili u istoj nijansi kao ostatak sobe ili, kao što je ovde urađeno. Drugi način je da obojite plafon u svetliju nijansu boje u odnosu na zidove. Ne samo da će ovo odvratiti pogled od visine sobe, već će takođe stvoriti iluziju da je plafon viši nego što zaista jeste.

Članak se nastavlja posle reklama

Tamnija nijansa u odnosu na zid

Apsolutno svaki stil sobe može imati koristi od ove ideje, bez obzira da li radite sa prilično besprekornom novom prostorijom ili onom prepunom zanimljivih originalnih karakteristika. Jednostavno održite zidove u svežoj, neutralnoj nijansi i odaberite boju koja će vam za plafon – možete očekivati trenutno interesovanje i karakter.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Vanit Janthra/GettyImagesPlus