Prirodno je poželjno

by | October 2, 2021

Znamo već kako je to s velikim odlukama, ali krajnje je vreme da planiramo postojaniji, održiviji i savesniji stil stanovanja.

Bambus je sve traženiji

Lusteri, nameštaj i podovi od bambusa postaju sve popularniji. Za to postoji dobar razlog: ova biljka iz porodice trava naraste oko metar dnevno i opstaje bez potrebe za navodnjavanjem, pesticidima i veštačkim đubrivima. Upotreba LED-sijalica ubedljivo prednjači zahvaljujući svojim dobrim ekološkim bilansom, uštedom koju donosi po pitanju troškova, kao i doprinosu uspostavljanju opšteg blagostanja organizma. Na fotografiji je visilica Sinnerlig, Ikea.

Čisto i jednostavno

Upravo zbog toga što je naša svakodnevica u velikoj meri preplavljena bukom, zagađenjima iz vazduha i veštačkim materijalima, naš dom kao oličenje mira i tišine sve više dobija na značaju. A pošto na urednom mestu i duh može  da pronađe svoj mir, insistiranje na prirodnom i čišćenje prostora se i te kako isplate. Blage boje i prirodni, postojani materijali dodatno idu u prilog kreiranju aure relaksacije. Savet: odreknite se plastike inabavite lampe od papira, drveta, tekstila…

Prvoklasna klima
Zelena boja prenosi auru usklađenosti s prirodom i komfora, prožima osećajem mira i harmonije ponajpre kada se pojavi u vidu privatne džungle. Sobne biljke unose osećaj života u prostorije i odlično se održavaju na unutrašnju klimu, jer primetno poboljšavaju kvalitet i čistoću vazduha.

Savet
Ako planirate renoviranje kuće ili stana imamo odličnu vest za vas. Na tržištu su dostupne ekološke boje na vodenoj bazi, bez hemikalija.
U okviru potpuno novog koncepta proizvodnje boja, usklađenog sa eko-standardima, štetni sastojci izbačeni su i zamenjeni zdravijim za ljude i okolinu. Konkretno, iz upotrebe su izbačeni toksični i nebezbedni nitro i uljani razređivači i sada se umesto njih koristi voda. Zahvaljujući visokom pH nivou, ovi proizvodi su odlični prirodni biocidi koji se odupiru štetočinama. Pored toga, ove boje su antistatične, tako da ne privlače prašinu i prljavštinu, i daju visok stepen prozračnosti zahvaljujući svojim higroskopskim svojstvima.

foto: Followtheflow/shutterstock; Photographee.eu/shutterstock;