SAVETI ZA PREUREĐENJE DEČJE SOBE

by | May 2, 2022
decja soba

U svakoj porodici dođe trenutak kada najmlađi članovi više nisu tako mali i kada je sobicu za novorođenče potrebno pretvoriti u pravu dečju sobu za većeg dečaka ili devojčicu. Veći krevet, police, sto za društvene igre i crtanje, kutije za odlaganje igračaka, novi ukrasi pretvoriće ovu prostoriju u carstvo igre i smeha mališana, a pritom će izgledati fantastično!

dečja soba

Na ovoj fotografiji vidimo kako je Holly Becker, vlasnica bloga Decor8, preuredila sobu svog trogodišnjeg sina. Kolevku je zamenila krevetom modernog dizajna, a u prostor je dodala i mali beli sto s klupom. Želeći da se dečakova soba u potpunosti razlikuje od nekadašnje, promenila je i zavese, a na podu je kombinovala dva različita tepiha, što je dodatno osvežilo prostor. Što se tiče celokupnog izgleda, Holly se odlučila za neutralne tonove, koji su sve popularniji odabir za dečje sobe jer jednako pristaje i devojčicama i dečacima. 

 

dečja soba

Krevet koji raste s vašim detetom

Umesto da svake dve ili tri godine kupujete novi nameštaj, uložite u kvalitetan dizajn već u startu s prilagodljivim nameštajem koji možete proširivati kako vaše dete raste. Poznati proizvođač nameštaja Ikea, u svojoj ponudi ima model Busunge, minimalne dužine 138, maksimalne 208 i širine 90 cm.

dečja posteljina

Nabavite novu posteljinu

Dobro, i do sada je u krevetiću bila lepa posteljina vedrih boja, međutim, ovde se najčešće radi o posteljini koju je većina roditelja dobila na poklon nakon rođenja deteta. Sada birate vi i vaše dete. Dakle, ostajemo kod razigranog dizajna, pa i vedrih boja, koji će svakako umnogome doprineti atraktivnom izgledu dečje sobe.

 

dečja soba

Zidne obloge

Sigurni smo da ćete se, između ostalog, baviti i dekoracijom zida. Tapete su svakako najjednostavnije rešenje za promenu izgleda zidova, ali postoje i neki drugi načini koji će u potpunosti promeniti izgled dečje sobe i dati joj malo na ozbiljnosti. Na primer, možete razmisliti o drvenim letvicama kojima ćete prekriti jedan ceo zid, ili neki njegov deo, a možete se i ozbiljnije pozabaviti dizajnom enterijera, pa napraviti nameštaj po meri, npr. krevet sa uzglavljem koje je delimično preuzelo funkciju zidne obloge.

zavese dečja soba

zavesa dečja soba

Zavese

U jednom momentu shvatimo da je dete preraslo crtane junake koji, osim na tapetama i posteljini, sigurno prisutni i na zavesama ili draperijama. No, to ne znači da treba da gledamo isključivo bele, krem ili slične onima koje imamo u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Naprotiv, nek bolje i dalje ostanu prisutne, ako je to želja vašeg deteta, a vi budite maštoviti pa kombinujte dve vrste zavesa – prozračne i one gušćeg tkanja ili draperije, rolo zavese sa klasičnim i sl.

Prostor za odlaganje stvari

Verovatno je isti slučaj sa svakom prostorijom u stanu – svaki centimetar je dragocen.  Ako uz redovnu garderobu, dodate i opremu za sport, razne sportske rekvizite i društvene igre, onda možete računati na prostoriju koja će delovati zatrpano, moguće i neuredno iako to nije. Zato vodite računa pri izboru nameštaja i birajte visoke ormane, ako ne postoji mogućnost ugradnje garderobera, naravno i na zatvorene zidne elemente, a police, koje više imaju dekorativnu ulogu nego što su funkcionalne, postavite iznad radnog stola – i ovako će više služiti za smeštanje knjiga i školskog pribora.