UREĐENJE STANA: SAVRŠEN SPOJ BOJA I DEZENA

by | April 9, 2022

Kompleks nadomak gradskog parka predstavlja predivnu lokaciju za stanovanje, i upravo to se odrazilo na unutrašnjost stana. Tapete s motivom olistalih grančica, u poslednje vreme vrlo popularnih kod dizajnera enterijera, zajedno sa paletom zanimljivih boja krase ovaj topao i udoban stan. Zelena boja dominira površinama, a prate je topli tonovi nameštaja.

Dnevni boravak ulepšali su dezeni i biljni motivi u kombinaciji s jarkim bojama i drvetom kao dominantnim materijalom. Ovaj udoban kutak za druženje i odmor uređen je tako da ne može da se ne primeti blagi uticaj retro stila, a složićete se da svi detalji jednako privlače pažnju.

Članak se nastavlja posle reklama

Naravno, najmasivniji element u ovoj prostoriji je sofa čiji oblik i dimenzije garantuju udobnost, a tamnozeleni pliš kojim je tapacirana asocira na eleganciju. Iza nje se na zidu našla tapeta sa printom grančica lišća, a verovatno najviše pažnje privlači umetničko delo po odabiru dizajnerke.

Članak se nastavlja posle reklama

S druge strane se na zidu takođe javlja zelena boja, ali je koloritna i apstraktna slika postavljena na komodu. Ovaj klasičan dizajn drvene komode se ponovo vratio u velikom stilu, a uz nju se savršeno uklopila fotelja. Kako bi uneli malo elegancije odabrani su mesingani kafe-stočići neobičnog oblika, kao i luster sa prstenom od istog materijala.
Neočekivano se u ovoj prostoriji našao ormar čija visina ide do plafona, a kako bi ga učinili neobičnim, uokviren je gipsanim lajsnama kao i ostali zidovi. Prefinjeno urađeni frontovi ormara, ali i tepih koji skreće pažnju pogleda, dokaz su da ambijentu jednako doprinose i istaknuti i skriveni detalji.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja i trpezarija prate zeleni tonalitet, ali s malim odstupanjem – dublji kuhinjski elementi su u petrolej zelenoj boji, dok su oni plići dobili frontove od pločastog materijala u dekoru drveta. Zidne pločice su u mint zelenoj, a za celu postavku su odabrani crni ugradni aprati, kao i cilindrični model aspiratora. Ipak, ovu prostoriju su dinamičnom učinile dekorativne podne pločice koje plene svojim dezenom.

Članak se nastavlja posle reklama

Naspram kuhinje nalazi se mala trpezarija za četiri osobe sa kružnim stolom od tamnog drveta i stolicama prekrivenim zelenim plišom, poput sofe. Umetnost je i ovde našla svoje mesto pa je odabrana nežna slika devojke koju je Ana odličila nasloniti na zid kako bi ambijent dobio na spontanosti, a neizostavni su bili i detalji poput visilice i vaze, opet od mesinga kako bi zaokružili celinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaćom sobom dominiraju tkanine koje je svakako čine gostoljubivom i udobnom, a u tome najveći uticaj ima tapacirani plišani naslon koji zauzima veliku površinu zida. Uokviruju ga drvene zidne obloge koje doprinose toplom ambijentu.

Noćni stočići i toaletni sto predstavljaju komplet, a okvir velikog horizontalnog ogledala se takođe uklapa u celinu. S bočne strane kreveta formiran je garderober sa kliznim sistemom otvaranja, a nisu izostale ni visilice iznad stočića.

Članak se nastavlja posle reklama

Dečja soba predstavlja razigrani kutak veselih boja i šumskih motiva. Krevet u obliku kućice čini prostoriju zanimljivijom, a utiče i na osećaj sigurnosti kod dece.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored prozora napravljena je klupa za sedenje sa manjim sistemom za odlaganje igračaka. Naravno, u dimenzijama prilagođenim deci svoje mesto je našao i mali sto sa stolicom.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupatilo je skromnih dimenzija, ali to nije sprečilo arhitekticu da ga dizajnira tako da se u njemu pojavi svaki neophodan element. Pravougaone plave pločice slagane vertikalno nisu upotrebljene za celokupnu zidnu površinu, već su u manoj ili većoj meri kombinovane sa neobičnom oker bojom za zidove.
Veliki umivaonik postavljen je na plavu konzolnu komodu sa dve duboke fioke, u koje mogu da stanu neophodan pribor za higijenu, ali i peškiri. Za pod su odabrane dekorativne pločice u kombinaciji krem, oker i plave boje.

Članak se nastavlja posle reklama

Iste pločice su postavljene i u prostoriji za vešeraj, ali zato na zidu vidimo suprotnu varijantu od one u kupatilu. Naime, ovde su pločice oker, a boja za zidove je plava. Orman plave boje je bez ručki i zauzima celu površinu zida, a tu su svoje mesto našle i mašina za pravnje i sušenje veša.