Skandinavski stil u enterijeru

by | October 27, 2022
skandinavski stil u enterijeru

Skandinavski stil u enterijeru, rodio se u Danskoj. On se svodi na konciznost, jednostavnost i udobnost u isto vreme. Pruža obilje svetlosti i prostora.

Karakteristike skandinavskog stila

Glavna boja je bela, sekundarne boje su obično njeni derivati, odnosno svetlo plava, svetlo siva, bež, razne nijanse plave i zelene, plus svetli akcenti. Bela bi trebalo da dominira prostorom u skandinavskom stilu – to mogu biti zidovi ili većina nameštaja.
Prirodni materijali za nameštaj: svetlo drvo (breza, bor, itd.), Pamuk, lan, metal, kamenje, staklo, glina – bez svega ovoga jednostavno je nemoguće zamisliti stan opremljen u skandinavskom stilu.
Skandinavski stil odgovara prostorima bilo koje veličine.
Obilje svetlosti. Skandinavski stil se odlikuje velikom količinom svetlosti u prostorijama. Za ovo vam trebaju dovoljno veliki prozori, a zavese – što je moguće lakše i gotovo providni.

Skandinavski stil  u uredjenju kuhinje

Kuhinja u skandinavskom stilu, kao i sve druge prostorije, uređena je uglavnom u hladnim bojama sa obiljem bele i njenih derivata. Zidovi se najčešće mogu farbati belom, svetlo sivom, svetlo plavom bojom. Podovi: svetle pločice, laminat ili parket. Nameštaj je pretežno drveni, prirodan ili ofarban u neku od osnovnih boja. Svetli akcenti u elementima kao što su kecelja i radna ploča, luster, mali otvoreni kuhinjski ormarići, stolice.

Skandinavski stil u uredjenju spavaće sobe

U spavaćoj sobi, ovaj stil je odlično rešenje za one koji cene svoju udobnost, vole jednostavnost i meko svetlo i vole mirnu atmosferu. Opet vlada obilje bele boje, nameštaja od prirodnog drveta, racionalnog skladištenja stvari u zatvorenim ormarićima ili kutijama tako da ništa ne odvlači pažnju. Možete razbiti belinu akcentnim zidom, podnom lampom, sa  dve ili tri otvorene police, jastuka. Izbor takvih elemenata spavaće sobe kao što su posteljina, ćebad od prirodnog pamuka i lana je nedvosmislen.

Skandinavski stil u uredjenju dnevne sobe

Dizajn enterijera u skandinavskom stilu u dnevnoj sobi podrazumeva prilično veliki prostor sa obiljem svetlosti. Alternativa ovoj opciji, u nedostatku posebne  dnevne sobe, bila bi proširenje kuhinje i istovremeno postavljanje kuhinje i dnevnog boravka u veliki prostor. Ova tehnika se posebno često koristi u dizajnu malih studio apartmana. Apsolutno je idealno ako u takvoj prostoriji postoji više prozora.

 


Tags: