Šta treba prvo uraditi kada se uselite u novi stan: 5 praktičnih saveta

by | September 7, 2023
Šta treba prvo uraditi kada se uselite u novi stan: 5 praktičnih saveta

Nema potrebe da se zavaravamo: selidba je stresna. Kao da pakovanje celog svog života u kutije nije dovoljno iscrpljujuće, morate se suočiti i sa naporima raspakivanja i postavljanja svega u nepoznatom okruženju.

Šta treba prvo uraditi kada se uselite u novi stan: Jednostavni saveti

Nakon što uspešno prenesete sve svoje nameštaj i stvari, tu je takođe nezanemarljiv zadatak – da napravite da taj novi prostor postane vaš dom. Možda ne morate odmah potpuno opremiti i dekorisati svaku sobu, ali nekoliko sitnica može mnogo pomoći da se osećate kao kod kuće kada prvi put uselite u novi prostor.

Mali stan: Rešenja koja će vas oduševiti

Bilo da se pripremate za proslavu novog doma ili jednostavno želite da se što pre osećate kao kod kuće, evo šta treba da uradite kada se uselite u novi dom kako biste se osećali smirenije (čak i ako niste još potpuno raspakovali).

Postavite ukrase na zidove

Ovo je moj broj jedan savet kada se uselite u novi dom: stavite nešto na zidove. Bilo da se radi o okvirenoj porodičnoj fotografiji, ogledalu ili nekom umetničkom delu koje ste doneli iz starog doma, nemojte čekati da postavite ukrase na zidove. čak i ako se neće tu zadržati zauvek, pružiće vam nešto drugo da gledate osim praznih zidova, koji mogu delovati hladno i sterilno.

Postavite nove zavese

Vaš novi prostor možda već dolazi sa osnovnim roletnama ili zavesama, ali zavese su neophodne kako bi se soba zaista osećala završenom. Ovo je takođe odličan način da unesete svoj lični stil u prostoriju koja možda još uvek nije potpuno dekorisana ili opremljena. Postavljanje zavesa je jednostavan projekat koji zahteva malo planiranja, ali ne mnogo vremena. Samo se pobrinite da pažljivo izmerite kako biste kupili odgovarajuću dužinu zavesa i postavite ih prema tome.

Unesite kućne biljke u novi stan

Kućne biljke su neki od najboljih dodataka za vaš dom. Dodaju boju, oblik, teksturu i život prostoru, što je ključno kada se tek useljavate u novi dom. A ne brinite ako niste vešti u održavanju biljaka. Veštačke biljke takođe dobro funkcionišu i ne zahtevaju dodatnu brigu kada već imate mnogo obaveza.

Ispunite prostor prijatnim mirisima

Miris je moćan alat za izazivanje osećanja i sećanja, pa je to odličan trik da novi prostor učinite domaćim. Izaberite miris koji vam je poznat i prijatan, i unesite tu aromu u svoj novi dom koristeći sveće, difuzore ili utikače za miris. Vremenom ćete početi da povezujete tu aromu i sve udobne osećaje koje donosi sa svojim novim domom.

Dekorišite površine ličnim predmetima

Napravite hrpu omiljenih knjiga na stolu za kafu, postavite tacnu sa vašim omiljenim nakitom na komodu, napunite vazu cvećem na kuhinjskom pultu ili izložite svoje omiljene šešire na kukama pored ulaznih vrata. Neki bi ovo možda nazvali neredom, ali ja volim da mislim na ove stvari kao “znakove života”. To su sitnice koje govore vašu priču i čine vaš dom živim i ličnim. Posebno ako se još uvek ne osećate potpuno ukorenjenim u svom novom prostoru, ovo je jedan od najjednostavnijih načina da unesete malo svoje ličnosti u prostor.

 


Borjana Božić

vicnt/gettyimages