STAN ZA MLADI PAR

by | March 3, 2022

Najvažniji zadatak arhitekte prilikom projektovanja stambenog prostora jeste obezbeđivanje funkcionalnosti u skladu s potrebama i navikama stanara. Kad je o višečlanim domaćinstvima reč, najsloženiji zahtev svakako je obezbeđivanje ličnog prostora za svakog člana, kao i usklađivanje njihovih želja i potreba. Prilikom izrade projekta stana za ovaj bračni par koji očekuje proširenje porodice, članovi projektantskog tima SVOYA Studio primenili su promišljeno funkcionalno zoniranje, kako bi obezbedili prostor koji odgovara trenutnim potrebama vlasnika, ali i njihovim planovima za bližu budućnost. S obzirom na to da je reč o mladim klijentima, arhitekte su se odlučile za moderan stil.

HODNIK

U stan se stupa kroz prostran hodnik s podom obloženim belim pločicama. Duž zida, smeštene su niska crna konzolna komoda i drvena polica, iznad kojih je okačena velika fotografija s panoramom grada. Na jednom kraju hodnika je ulaz u dnevni boravak, dok je naspram njega ugrađen plakar s kliznim vratima. Najefektniji detalj u hodniku predstavlja linijsko osvetljenje, postavljeno uz gornju ivicu plakara i ispod konzolne komode.

DNEVNI BORAVAK

Kako vlasnici u bliskoj budućnosti očekuju prinovu, stan je trebalo organizovati i opremiti kao udoban porodični dom, ali i kao moderan prostor predviđen za prijem većeg broja gostiju. Iz tog razloga, podeljen je na dve glavne funkcionalne zone, dnevnu i noćnu. Dnevna zona obuhvata dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, smeštene u zajedničkom prostoru, ali međusobno razdvojene elementima nameštaja. Dnevni boravak opremljen je dvosedom i modularnim sofama, tako da je obezbeđeno dosta mesta za goste, kao i fleksibilnost organizacije sedenja. Tamna boja parketa i crni tapacirani nameštaj za sedenje u koloritnom su kontrastu s belim zidovima, komodom i klub-stolom.

RADNI KUTAK

Na jednom kraju, dnevna soba je prekinuta uskim zidom od travertina na kom je postavljen televizor, a iza njega smešten je radni prostor. Osim ovog uskog zida od kamena, ostale unutrašnje pregade radnog kutka izrađene su od stakla, tako da je prostorija fizički izolovana ali je zahvaljujući transparentnim pregradama kroz nju omogućen prodor prirodnog svetla u hodnik. Radna soba je uređena u svedenom stilu, s koloritom koji čini kombinacija bele i tamnog drveta, a opremljena je radnim stolom i policom.

KUHINJA

Moderna kuhinja minimalističkog dizajna izrađena je od medijapana, sa sjajnom belom završnom obradom površina, a pod je obložen belim keramičkim pločicama. U dominantnom belom koloritu pojavljuju se kontrastni akcenti u tamnoj boji drveta. U produžetku linijski organizovane kuhinje, u uglu prostorije, pozicionirana je trpezarija koja obuhvata sto za ručavanje za šest osoba, i u čijem koloritu takođe dominira bela boja. Kao zasebna funkcionalna celina, naglašena je obradom dela zida, odnosno travertinom, koji se ovde nalazi tačno naspram onog koji razdvaja dnevnu i radnu sobu. Između dnevnog boravka i kuhinje s trpezarijom je šank, koji istovremeno predstavlja pregradu između ove dve funkcionalne zone.

NOĆNA ZONA

Druga glavna funkcionalna celina, noćna zona, obuhvata dečju spavaću sobu, garderober i dva kupatila. Walk-in garderober i jedno kupatilo integrisani su u spavaću sobu, a kao pregrada između sobe i kupatila postavljena je zavesa, dok je deo sa tuš-kabinom i toalet-šoljom odvojen staklenom pregradom. Dominantan element u kupatilu svakako je velika samostojeća ležeća kada ovalnog oblika. Pored kupatila je ulaz u garderober, koji je odvojen automatizovanim translucentnim vratima na daljinsko upravljanje. U celom ambijentu zastupljene su isključivo neutralne boje. U spavaćoj sobi pod je obložen tamnim parketom, kao i u većini ostalih prostorija, dok su zidovi sivi.

izvor: www.caandesign.com

 

 


Tags: