BELO… i malo u boji

by | November 20, 2017

Postavimo li nekoliko impresivnih komada dizajniranog nameštaja u snežnobele prostore okupane svetlošću – rezultat je otelotvorenje harmonije. Dizajneri ovog stana u Budimpešti uživaju u renoviranju prostora u starim gradskim četvrtima.

Bračni par iz Mađarske, koji već više od pola veka živi u Belgiji, veruje da samo u funkcionalnom i lepo uređenom domu, ispunjenom bojama, možete biti srećni, raspoloženi, nasmejani. Margit Singer je umetnica koja oslikava svilu i strasni je kolekcionar šarenih staklenih vaza. Geza Hamori je već više godina u penziji, ali je oduvek bio čovek koji se istovremeno bavio s više stvari u životu. I dok je bio zaposlen, redovno je organizovao izložbe modernih slikara u Luksemburgu. Danas se njih dvoje najviše bave uređenjem enterijera tvrdeći da ih to ispunjava i čini zadovoljnim.

A sve je počelo pre nekoliko godina, kada je ovaj simpatični par kupio oronuli stan u Pešti i u potpunosti ga renovirao angažujući proverene izvođače radova i majstore – za vrlo kratko vreme, od mračnog, neuglednog prostora, zahvaljujući odličnim intervencijama koje su osmislili, nastao je predivan stan prepun svetlosti i živopisnih detalja. Nakon oduševljenja njihovih prijatelja, i velikog broja zainteresovanih koji su hteli da ga kupe, Margit i Geza su odlučili da ga prodaju i upuste se u novi poduhvat. Stan se nalazi u Pešti, i isto kao i prethodni, bio je neugledan, oronuo, i trebalo je mnogo toga uraditi da bi izgledao ovako kako sada izgleda.

Članak se nastavlja posle reklama

Reč je o stanu na dve etaže, zapravo o potkrovlju s kojeg se pruža predivan pogled na grad. – Iako ima velike prozore, i zgrada nije okružena visokim građevinama koje bi sprečavale prodor dnevne svetlosti, ipak smo se odlučili da čitav prostor bude u belom, ali da ga ispunimo kvalitetnim i neobičnim nameštajem kao i koloritnim detaljima koji bi predstavljali prave vibratne akcente u prostoriji – kaže Margit.

U donjem delu stana nalazi se moderna kuhinja L forme, urađena u belom medijapanu visokog sjaja, sa zaobljenim ivicama. Trpezarijski deo čini beli okrugli sto uz koji su postavljene crvene stolice od polipropilena s metalnom osnovom. Osim ugradne, tačkaste rasvete, iznad stola je postavljena visilica modernog dizajna.

Dnevna zona je veoma funckonalna, lišena suvišnog nameštaja i detalja. U njoj se nalazi sofa presvučena belom kožom, čiju belinu ističe vertikalni vrt iznad, i dve interesantne fotelje, presvučene štepanim pamučnim materijalom u kombinaciji žute i crne boje, s pripadajućim tabureima za noge. Kao dodatno mesto za sedenje, ispod samog prozora s kojeg se pruža predivan pogled na grad, postavljena je tapacirana klupa u staklenom okviru.

Ispod TV-a montiranog na zid, nalazi se niska bela komoda, takođe od medijapana, a za odlaganje šoljica za kafu i daljinskog upravljača, poslužiće stakleni stočić između fotelja. Interesantan detalj u ovom delu stana svakako je tepih rađen po narudžbini u obliku plana Budimpešte sa naznačenim mestom na kojem se stan nalazi.

Spavaća soba namenjena za goste odvojena je od kuhinje kliznim vratima, a opremljena je samo bračnim krevetom i belim garderoberom sa zaobljenim ivicama.


GORNJA ETAŽA
Na sprat vode neobične stepenice, pozicionirane tik do samog regala s policama u koji je Margit postavila više vaza jarkih boja. Ne želeći da zaguše prostor ormanima, ovaj par je odlučio da iskoristi deo ispod stepenica za brojne elemente i fioke za odlaganje raznih stvari.

Gornja etaža namenjena je samo za vlasnike stana i pri uređenju oni su joj upravo tako i pristupili – napravili su pravi mali raj za uživanje.
Zid iza kreveta, pod kosinama, obložen je perforiranim drvenim panelom obojenim u belo, koja predstavlja blagi kontrast Tarkett parketu (model Tango).

Središnji stub deli prostor za odmor od privatnog wellnessa opremeljenog samostojećom kadom i zastakljenom tuš-kabinom, pored koje konzolni kupatilski ormarić sa staklenim umivaonikom.


Ono što posebno privlači pažnju jesu krovne grede, koje su obložene gips-kartonskim pločama u koje je postavljena ugradna rasveta.
I ovde se vodilo računa da prostor “diše”, tako da osim biljkaka u saksijama i crvenog držača za novine, gotovo da i nema drugih detalja.
Zid u dnu prostorije, iskorišćen je za ugradni plakar, istog dizajna kao i onaj ispod stepeništa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs