Dizajnerska egzibicija

by | November 22, 2017

Od spuštenog plafona i zidnih panela, preko dekorativne rasvete i staklenih pregrada, pa sve do luksuznih materijala i neobičnog nameštaja pravljenog po meri – sve što bi se u jednom enterijeru moglo učiniti, arhitekte iz malezijskog studija Design Spirits primenili su u ovom stanu u Kuala Lumpuru. Rezultat je neobična mešavina različitih detalja i stilova, koja predstavlja pravu dizajnersku egzibiciju.

Trosoban stan u Kuala Lumpuru uređen je za četvoročlanu porodicu. Vlasnici su želeli upečatljiv i nesvakidašnji enterijer, te su se za pomoć obratili studiju Design Spirits. Arhitekte su se potrudile da osmisle prostor koji zaista privlači pažnju. Korišćenjem brojnih elemenata enterijera, od kojih se mnogi retko viđaju u istom prostoru, u ovom ambijentu stvorili su pravu dizajnersku egzibiciju. Najveća pažnja po pitanju estetike posvećena je dnevnoj zoni, dok je u dečjim sobama prioritet bila funkcionalnost.

Iako su brojni detalji vrlo upadljivi, nesumnjivo najveću pažnju privlači pregradni zid između dnevne i noćne zone. Njegovu površinu prekrivaju raznobojni paneli u obliku saća, pa se on nametnuo kao stejtment čitavog enterijera. Motiv saća ponovljen je i na drugim elementima – plafonu i frontovima širokog plakara. S obzirom na to da je prostor prepun upadljivih formi i tekstura, arhitekte su se zadržale na prilično neutralnom koloritu. Dominantna belo-siva kombinacija osvežena je sa dve akcentne boje – bordo i limun žutom.

Dnevna soba i trpezarija nalaze se u istom prostoru. Iako u njemu ne postoje nikakve fizičke prepreke, granica između ove dve zone jasno je naznačena drugim elementima. Tako je u najvećem delu prostorije pod obložen svetlosivim laminatom, dok je za deo podne površine u zoni trpezarije odabran isti dekor, ali u tamnosivoj varijanti. Ova ovalna površina prati oblik trpezarijskog stola, a ista granica označena je i na plafonu. Naime, iznad dnevne sobe nalazi se spušteni plafon sa tačkastom rasvetom i izrezanim motivima saća. Ovaj dekorativni plafon završava se iznad trpezarije, prateći elipsastu površinu na podu. Granica trpezarijske zone dodatno je istaknuta LED trakom, skrivenom uz ivicu plafona.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako se kuhinja nalazi u odvojenoj prostoriji, njen kolorit prati dnevnu sobu i trpezariju. Međutim, ovde su izostavljene akcentne boje, te je ambijent potpuno monohromatski. Svi kuhinjski elementi su potpuno beli, dok kontrast stvaraju crne barske stolice postavljene za šankom uz ostrvo, kao i tamnosivi frižider i zidni paneli reflektujućeg sjaja. Pod je obložen diskretnim svetlosivim pločicama velikog formata.

Veliki beli plakar pravljen po meri, osim svoje primarne funkcije ima i dodatnu namenu. On predstavlja pregradu između hodnika, dnevnog prostora i kuhinje. Svojim položajem zaklanja dnevnu zonu od direktnog pogleda sa ulaza. S druge strane, visoki i niski konzolni elementi kojima se plakar završava omogućavaju vizuelnu vezu između dnevne sobe i hodnika.

Od privatnih prostorija stanara, glavna spavaća soba jedina je koja po raskoši ne zaostaje za dnevnim boravkom. Njenom luksuznom izgledu najviše doprinosi zid iza kreveta, obložen belim mermerom. Centralni element jeste bračni krevet, čije raskošne dimenzije dodatno naglašava široko uzglavlje tapacirano belom kožom u čester radu.

Iako je spavaća soba minimalno opremljena, pored mermernog zida, tu je još nekoliko detalja koji unose luksuzni sjaj. Kožno uzglavlje kreveta lepo je usklađeno sa belom Barselona foteljom, smeštenom u uglu prostorije i ukrašenom krznenim prekrivačem. Tu je i efektna rasveta. Dok opšte osvetljenje obezbeđuje ugradna plafonska rasveta, za usmereno svetlo uz krevet odabrani su upečatljiviji elementi. S jedne strane kreveta tu je neobična spiralna stona lampa, dok je uz drugu postavljena elegantna visilica u obliku prstena.


Kako dečje sobe raspolažu malom površinom, prioritet u njihovom uređenju bila je praktičnost. U sobi za devojčicu prostor je maksimalno iskorišćen odabirom ugradnog minimalističkog nameštaja pravljenog po meri. Bela se nametnula kao najbolji izbor zbog skromnih dimenzija prostorije, a koloritni akcenat predstavlja zid iza kreveta, prošaran žutozelenim prugama.

Soba za dečaka nešto je veća od one za devojčicu, pa je, umesto dominacije bele, ovde primenjen koloritni kontrast. Beli zidovi, komoda i frontovi elemenata u radnom kutku efektno su kombinovani sa tamnosivim zidnim panelima i ugradnim plakarima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs

Članak se nastavlja posle reklama