Moderan minimalizam

by | November 6, 2017

Brazilski studio ZIZ Arquitetura uredio je raskošan stan od 207 m2 rukovodeći se minimalističkim principima – iako to možda nije očigledno na prvi pogled.

Kada se pomene minimalizam u enterijeru, za većinu prva asocijacija je hladan, sterilan prostor, u potpunosti lišen boja i dekoracije. Međutim, estetski ideal minimalizma podrazumeva ograničavanje na manipulaciju oblicima, linijama, teksturama i svetlom. Cilj, dakle, nije hladan ambijent, već oblikovanje enterijera isključivo pomoću navedenih elemenata, te on može umnogome varirati po karakteru. Raskošan stan koji vam prikazujemo najbolje dokazuje ovu tvrdnju – iako su u njegovom formiranju poštovani minimalistički principi, stambenom prostoru uređenom za četvoročlanu porodicu ne manjka topline i života.

Stan raspolaže površinom od čak 207 m2, od čega najveći deo zauzima dnevna zona. Ona je ujedno i najinteresantnija celina u oblikovnom smislu. Sve funkcionalne zone koje dnevni prostor obuhvata cirkularno su organizovane oko masivnog centralnog stuba obloženog aluminijumom. Od ulaza, prvo se nailazi na kuhinju sa trpezarijom. Kuhinja je gotovo potpuno kamuflirana kao niša u zidu obloženom drvetom, od kog su izvedeni i frontovi zidnih kuhinjskih elemenata. Zato je do punog izražaja došao trpezarijski sto od betona, zaokružen kitnjastim kristalnim lusterom u baroknom duhu, koji je u kontrastu sa svim ostalim minimalističkim elementima.
Do trpezarije je dnevni boravak, takođe minimalno opremljen. Svetlosiva sofa i stolica okružuju klub-stočić, a sve ove elemente okuplja plavi pačvork tepih. Ceo jedan zid prekriva ugradna polica, usklađena sa zidnom oblogom, odnosno kuhinjskim frontovima na naspramnoj strani prostorije.


Preostale dve potceline smeštene su u najuvučenijem delu dnevnog prostora, koji najviše odgovara i njihovoj nameni. Cirkularna putanja, koja je počela sa kuhinjom i trpezarijom, preko dnevnog boravka vodi do muzičkog kutka, a završava se intimnim dnevnim kutkom sa kaminom ugrađenim u centralni stub.

Kompletna dnevna zona izvedena je u kombinaciji drveta i betona kao dominantnih materijala. Njihova robusnost u svakoj od celina ublažena je ponekim prefinjenim detaljem – lusterom, tepihom, elegantnom zavesom. Poseban pečat celom ambijentu daje kontrast tekstura – grubog drveta i betona, i glatkog sjajnog metala i monolitnog livenog poda.


 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs