Moderno & klasično

by | December 11, 2017

Ostvariti spoj savremenog trenda i bezvremene klasike deluje kao nemoguća misija o kojoj god oblasti dizajna da je reč. Dizajnerka enterijera Oksana Dolgopiatova je pri uređenju stana koji vam prikazujemo upravo to sebi postavila kao cilj. Moramo priznati da joj je ostvarenje te namere pošlo za rukom.

Stan pod nazivom Alise dizajnerka Oksana Dolgopiatova uredila je za bračni par iz Kijeva. Vlasnici su želeli da njihov novi dom bude u skladu sa savremenim trendovima u dizajnu enterijera, ali da njegovu osnovu čini nota klasike, koja će osigurati da ovaj prostor ne postane demode kada dizajnerskim trendovima istekne “rok trajanja”.
Želju vlasnika dizajnerka je ispunila stvorivši jednostavnan klasični prostorni okvira, koji čine podovi obloženi parketom i elegantnim pločicama, te belim zidovima i plafonima, ukrašenim gipsanim štukaturama. Njega je upotpunila trendi detaljima – staklenim pregradama s metalnim okvirima i komadima nameštaja u skandinavskom stilu, a u sve to završni pečat uneo je po koji koloritni detalj u etno stilu – jastučići na sofi, orijentalni tepisi i ćilimi okačeni kao dekoracija na zidu.
Kada je reč o strukturi stana, radi se o raskošnom trosobnom stanu od čak 158 m2. Par ga je kupio gledajući u budućnost, jer planiraju proširenje porodice. Do tada, jedna od dve dečje sobe koristi se kao radna soba, dok druga služi kao soba za goste.
Kako je već napomenuto, u najvećem delu stana osnovu čine beli zidovi. Međutim, u nekim manjim i jednostavno uređenim prostorijama oni su pretvoreni u koloritne akcente.

Jedna od takvih jeste dugačak hodnik, u kojem su svi zidovi obojeni u intenzivnu crvenu. Ona stvara odličan kontrast s belim vratima, kao i frontovima ugradnih plakara, koji su ovu prolaznu prostoriju pretvorili u praktičan prostor za odlaganje. Kao akcenti u ovom prostoru ističu se detalji od robusnog drveta – vrata jednog od plakara, kao i okvir velikog ogledala, istaknutog usmerenom rasvetom. Svi ovi elementi stvorili su skladan ambijent u predsoblju, tako da ono svakome ko kroči u njega poželi toplu dobrodošlicu.

Najveći deo stana, naravno, zauzima dnevna zona, sačinjena iz dnevne sobe, trpezarije i kuhinje. Centralnu poziciju u ovom prostoru zauzima ugaona sofa za sedenje. Moderna tamnosiva sofa ušuškana je jastučićima raznih boja, od kojih su neki ukrašeni etno printom. Na taj način lepo su usklađeni sa orijentalnim tepihom koji se prostire na podu u ovoj zoni. Jedan od omiljenih detalja vlasnika u ovom prostoru jesu projektor i platno, koji nekoliko puta nedeljno dnevnu sobu pretvaraju u kućni bioskop. Prostrana i udobna sofa obezbeđuje dovoljno mesta za čitavo društvo koje se u ovakvim prilikama okuplja.

Trpezarija je smeštena tik do dnevne sobe, a dodatni prostor za nju obezbedio je polukružni ekrer, koji zauzima gotovo čitavu širinu dnevne sobe. Ona je uređena krajnje jednostavno, sa svedenim crnim stolom i stolicama tapaciranim kožom. Ovi moderni elementi upotpunjeni su elegantnim kristalnim visilicama.

U prvobitnoj funkcionalnoj organizaciji stana kuhinja se nalazila u potpuno odvojenoj prostoriji. Međutim, novi vlasnici želeli su da ona bude vizuelno povezana sa ostatkom dnevne zone. Zato je umesto zida koji ih je nekad razdvajao prilikom renoviranja između kuhinje i dnevne sobe postavljena klizna staklena pregrada. Ona je obezbedila vizuelnu i, po potrebi, fizičku vezu između ove dve celine.

Kuhinja je uređena na sličan način kao i predsoblje, s tim što je u ovoj prostoriji, kao kontrast belim kuhinjskim elementima, za zidove i plafon odabrana kraljevsko plava. Budući da kuhinja čini vizuelnu celinu s dnevnom sobom i trpezarijom, ona predstavlja koloritni akcenat u čitavom dnevnom prostoru. Za uređenje ove funkcionalne celine na raspolaganju je bilo obilje prostora, te je kuhinja sačinjena iz niza elemenata s radnom površinom, zatvorenih ormara ugrađenih u susedni zid, te ostrva sa šankom u središtu. Dve barske stolice postavljene za njim bojom su usklađene sa zidovima.

Jedna od tri spavaće sobe ima funkciju radnog prostora. Kao i kuhinja, ona je uređena u kontrastnoj kombinaciji bele i plave, koju upotpunjavaju detalji od drveta. Upečatljiv detalj u ovom prostoru jeste orijentalni ćilim koji krasi leđa niše iza radnog stola.

Osim radnog stola, ormara i polica za knjige, ovde se nalazi i tamnoplava sofa, oslonjena uza zid u kom se nalazi pregrada sa peskiranim staklom. Budući da kupatilo nema prozor, ova pregrada u njemu obezbeđuje posrednu osvetljenost.

Spavaća soba uređena je u kombinaciji crne i bele, koja je “utopljena” bogatim teksturama ukrasnih jastučića i pokrivača, te detaljima od drveta i udobnim stolicama od ratana. Crna boja odabrana je za nišu u kojoj je smešten krevet, dok su ostali zidovi beli.

Kako spavaća soba ima pripadajući walk-in garderober, u njoj nije bilo potrebe za smeštanje elemenata za odlaganje, te se ovde nalazi još samo kutak za čitanje do prozora.

Kupatilo je stilski i koloritno usklađeno sa ostatkom stana, naročito sa spavaćom sobom. Osnova je i ovde crno-bela, boju unose plave retro pločice u donjoj zoni zidova, dok su topao ambijent stvorili detalji od drveta i mirisne sveće poslagane na dasci ispod staklene pregrade/svetlarnika.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs


Tags: