Pametno iskorišćen prostor

by | October 31, 2017

Mali stan može izgledati mnogo prostranije ukoliko dnevni boravak i kuhinju spojite u jednu prostoriju. Dobar primer ovakvog rešenja jeste stančić od 40 m2 koji se nalazi u Varšavi. Dizajn enterijera, koji potpisuje studio 081 Architekci, karakteriše moderan stil sa retro primesama, dok svetao i vedar kolorit doprinosi prozračnoj i prijatnoj atmosferi.

Pri renoviranju ovog malenog stana, prvobitna organizacija prostora ostala je nepromenjena. Ona podrazumeva dnevni boravak i kuhinju smeštene u zajedničkom prostoru, odvojenu spavaću sobu i kupatilo. Ono što ih povezuje u jedinstvenu celinu jesu kolorit – tirkizno-bela kombinacija upotpunjena svetlom nijansom drveta, kao i isti slog različitih podnih obloga – pločice u kupatilu i parket u ostatku stana poslagani su u klasičnu riblju kost.

Dnevna zona ističe se svojom jednostavnošću i praktičnošću. Sve obodne zidove prostorije prekrivaju različiti ugradni elementi za odlaganje – ormari, fiokari, otvorene police, kuhinjski elementi sa radnom površinom, dok je ispod prozora ugrađena široka ploča u funkciji radnog i trpezarijskog stola. Garnituru za sedenje čine sofa, fotelja i klub-stočić. Ti komadi su vrlo pametno odabrani za ovako mali prostor jer, zahvaljujući skromnim dimenzijama i vitkim nogarima koji ih izdižu od poda, ne deluju glomazno. Opštu osvetljenost dnevne zone obezbeđuju tačkasto raspoređene plafonske LED lampe, dok površinu radnog stola osvetljavaju pokretne zidne lampe.


Kuhinjski elementi sa ugradnom tehnikom raspoređeni su duž celog jednog zida. Oni su dimenzijama i estetski potpuno integrisani u ambijent, čineći harmoničnu celinu sa dnevnim boravkom. Zid iznad radne površine obložen je duguljastim pločicama složenim u tirkizno-belu riblju kost. Zahvaljujući upečatljivoj mustri i kombinaciji boja, on predstavlja akcenat u celom dnevnom prostoru. Radnu površinu osvetljava ugradna rasveta, skrivena ispod zidnih elemenata za odlaganje.

Uređenje spavaće sobe stilski i koloritno prati ostatak enterijera. Kako i ova prostorija raspolaže vrlo skromnom površinom, najveći problem bio je obezbediti dovoljno mesta za odlaganje svih potrebnih stvari. I ovde je to rešeno ugradnim elementima, zahvaljujući kojima je iskorišćen svaki milimetar. Ceo jedan zid, od poda do plafona, prekriva tirkizni ugradni plakar. Naspram njega je zidna polica iste širine, koja se u visinu proteže od polovine zida do plafona. Između njih je krevet, u čijem su podnožju ugrađene fioke.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupatilo u osnovi ima oblik izduženog pravougaonika, pa se svi sanitarni uređaji nižu jedan do drugog. Svi zidovi su beli, izuzev onog naspram vrata, u tuš-kabini. Na njemu se s poda nastavlja tirkizno-bela mustra riblje kosti. U niši iznad toalet-šolje ugrađen je ormarić, sa frontovima istim kao i tirkizni panel koji sakriva ugradni vodokotlić. U istoj izvedbi su i ormarić ispod i okvir oko lavaboa.


 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs

Članak se nastavlja posle reklama