Pit Mondrijan – neiscrpna inspiracija

by | February 4, 2022

Mondrijanove apstrakcije nesumnjivo su jedan od najprepoznatljivijih motiva koji se decenijama provlači kroz sve sfere dizajna. Stan koji vam prikazujemo nosi ova obeležja na svim elementima – od zidova i nameštaja do najsitnijih detalja.

Glavna ideja vodilja pri uređenju ovog stana nije nikakva enigma. Ona se jasno prepoznaje u svakom detalju – zidovi, nameštaj, dekoracija – apsolutno sve nosi obeležja apstraktnih kompozicija holandskog slikara Pita Mondrijana. Prepoznatljivi pravougaonici u primarnim bojama, istaknuti pravim crnim linijama na beloj podlozi krase većinu površina u ovom prostoru, a čak i tamo gde ih nema, odgovarajući kolorit i stroga geometrija nisu izostali.

Dnevna soba i trpezarija nalaze se u uskoj i izduženoj prostoriji, svaka smeštena na jednom njenom kraju. Mondrijanove kompozicije su na belim zidovima oponašane crnim lajsnama, kojima su istaknuti detalji poput niša i vrata, a u manji pravougaonici nastali presecanjem lajsni obojeni su u primarne boje. U dnevnom boravku belu sofu krase jednobojni jastučići u ovim bojama, dok su oni na trpezarijskoj klupi ukrašeni printom sa Mondrijanovim kompozicijama. Po obodu prostorije raspoređena je ugradna rasveta, i to u prostoru između ivice plafona i crne lajsne koja je opisuje, dok površinu trpezarijskog stola krasi žuta visilica.

Za trpezarijskim stolom su naspram klupe postavljena dva drvena tronošca sa ergonomskim sedištem. Uz klub-stočić s drvenom bazom i staklene ploče nepravilne zakrivljene forme, ovo je jedini detalj koji odstupa od kolorita i stroge geometrije. Ipak, ovi detalji su diskretno, ali dovoljno efektno razbili strogoću ovakvog prostora.
Mala kuhinja se šankom otvara prema trpezariji. Zbog oblika prostorije ona je linearno organizovana i potpuno je monohromatski uređena.


Možda najupečatljivija aluzija na Mondrijanove apstrakcije jeste biblioteka u radnoj sobi. Ona se sastoji iz konzolne minimalističke komode i redova belih polica iznad nje, koje zauzimaju celu širinu zida. Leđa police izdeljena su lajsnama na pravougaonike, na kojima se smenjuju bela i primarne boje, a sve je efektno naglašeno LED trakama skrivenim na donjim stranama polica.
Radna soba otkriva još jednu strast vlasnika, osim ljubavi prema modernoj umetnosti. Naime, između redova knjiga policu krase modeli različitih vozila – motora, automobila letelica, budući da je vlasnik kolekcionar ovakvih stvari.

U središtu prostorije nalazi se jedan od najpoznatijih i najpopularnijih dizajnerskih komada nameštaja – Vitra fotelja čiji dizajn potpisuje čuveni tandem Rej i Čarls Ims.

Ni u spavaćoj sobi dizajneri nisu odstupili od glavnog motiva ovog stana. Mondrijanove kompozicije ovde su interpretirane na zidu iza kreveta na isti način kao i u dnevnoj sobi – podelom površine na pravouganike crnim lajsnama, gde su pojedni pravougaonici obojeni u primarne boje. Budući da je soba krajnje minimalistički uređena, posteljina i tephi sa istim motivima lepo su je upotpunili.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs


Tags: