Pojednostavite svoj život: 7 saveta za kompaktno skladištenje u malom stanu

by | November 24, 2022
kompaktno skladištenje u malom stanu

Ako vam se čini da je nemoguće organizovati kompaktno skladištenje u malom stanu, grešite. Reći ćemo vam kako da pristupite ovom pitanju na praktičan način.

Mnogi od nas vole da čuvaju stvari: neko u većoj meri, neko u manjoj meri. Dobro je kada imate letnjikovac, garažu, ostavu ili bar balkon. Ali šta ako je stan mali, a u njega treba da smestite sve što želite? Pošto su nam mnoge stvari neophodne i važne, moramo da tražimo rešenja da ih uskladištimo.

 

Kompaktno skladištenje u  malom stanu

 

Odustanite od ormara

Zamenite kalsični ormar onim od zida do zida, ili jednostavno, odredite prostor, postavite zavesu, a iza nje možete isplanirati otvorene police, džepove, organizatore, vešalice i druge sisteme za skladištenje po obodu zida. Okačite kuke u vertikalnu liniju i iskoristite sav prostor do plafona. Mogu se pričvrstiti na nameštaj, na panele vrata. Na ovaj način možete uredno okačiti peškire, šalove, kape i džempere, torbe, kapute, kišobrane i uštedeti dragoceni prostor. Koristite sav raspoloživi prostor kada je potrebno.

Dodatni blokovi

Neke od najboljih ideja za skladištenje za mali stan su maksimalno iskorištavanje prostora u vašem postojećem ormaru. Uredite i postavite dodatne police. Dodavanje organizatora u vaš ormar takođe će vam pomoći da izvučete maksimum iz njega. Ovo će održavati red tokom cele godine. Koristite prazan prostor iznad ormarića. Na primer, postavite prelepe korpe sa poklopcima na ormare – oni će pomoći da se izbegne nakupljanje prašine

Unutrašnji odeljci

Koferi, taburei, stolovi i drugi nameštaj sa unutrašnjim pregradama najbolja su opcija za odlaganje svih vrsta stvari. Pogodno je kada kreveti i sofe imaju sistem za skladištenje ispod dušeka. Možete napraviti krevet na platformi po narudžbi sa fiokama.  Otomani za odlaganje su savršeni za poplune i dodatne jastuke. Oni takođe mogu poslužiti kao prostor za skladištenje vaših knjiga.

Korišćenje tehničkih prostora

U kupatilima koristite unutrašnji prostor tehničkih prostora iza vodovodnih otvora tako što ćete tamo organizovati police. Kao u punopravnom ugrađenom ormaru, možete čuvati proizvode za čišćenje, toaletni papir i drugu dodatnu opremu.  Šta je sa otvorenim policama u malom kupatilu? Nekoliko otvorenih polica na zidu daće dekorativnu atmosferu prostoriji, a takođe će poslužiti i kao dodatni prostor za skladištenje. Iskoristite prazan prostor iznad toaleta (polica može poslužiti kao mesto za odlaganje peškira).

Duga ploča stola

Napravite radnu ploču od zida do zida, bilo da je u pitanju dečija soba, kancelarija ili kuhinja. Obratite pažnju na uglove: često ostaju prazni kada radne ploče ne dosegnu uglove, što rezultira gubitkom prostora sa obe strane.

Prostor iznad ormara

Iskoristite prostor ispod ormarića. Da li znate koliko je korisne površine izgubljeno iza postolja ovog ili onog nameštaja. Iza postolja možete postaviti predmete koje ne koristite svakodnevno, ali vam s vremena na vreme trebaju. Na primer, A4 papir za štampač ili knjige sa časopisima. Glavna stvar je da se postolje na vašem nameštaju može ukloniti.

“Pametna” kuhinja

Da li ste ograničeni u prostoru  kuhinje? Okačite lonce i tiganje u prozorski otvor ili u nišu. Pokušajte da ih okačite na kuke i postavite kuke na šine. Tako je zgodno okačiti pribor za jelo, kutlače, otvarače, daske za sečenje, noževe, šolje, držače za lonce.


vicnt/gettyimagesplus