Retro inspiracija

by | December 1, 2017

Jelena Judina, ukrajinska dizajnerka i dekorater, osmislila je ovaj jednostavan enterijer oslanjajući se na stil šezdesetih godina prošlog veka. U kompletnom prostoru dosledno je sprovedena njena namera da predmeti domaćih dizajnera izbiju u prvi plan.

Ovaj jednostavan ali istovremeno neobičan stan u Kijevu dizajnerka Jelena Judina osmislila je sa idejom da enterijer nije taj koji diktira raspoloženje, već svojom nenametljivošću predstavlja odgovarajući okvir za različite životne situacije. Stil u kom je uređen mogao bi se opisati kao minimalistički, s retro primesama iz perioda šezdesetih godina prošlog veka. Monohromatska shema, malo nameštaja i dosta svetla rezultirali su ambijentom koji ne opterećuje. U pomalo hladan stil i kolorit poetiku su unele sobne biljke kao glavni dekorativni element, i motiv ptice koji se provlači kroz ceo stan. Uz to, na insistiranje autorke projekta, vlasnici su prednost dali domaćim dizajnerima u odnosu na poznate svetske brendove, što je još jedna od originalnih karakteristika ovog enterijera.

Pri organizaciji prostora Jelena se potrudila da stvori dva nezavisna dela, odnosno da razdvoji privatnu od društvene sfere.
Osim glavnih prostorija u okviru ove dve celine, stan od 124 m2 ima i one pomoćne grupisane oko hodnika – vešeraj, garderober
i kupatilo za goste.

Društvenu sferu čine dnevni boravak, trpezarija, kuhinja i radna soba. Prve tri funkcionalne celine smeštene su u zajedničkom prostoru, dok je radna soba u susednoj prostoriji, odvojena širokim dvokrilnim vratima i, po potrebi, može se pripojiti dnevnoj zoni.

Prostor je opremljen lampama brenda Lampe Grass. One se već skoro ceo vek proizvode prema nacrtima čuvenog Le Korbizjea, pa
dizajnerka u šali ističe da je ponosna što ima isti ukus kao ovaj maestro.

Dnevna zona uređena je u kombinaciji bele, sive i drveta, koje je ambijentu dalo toplinu. Dnevna soba je opremljena krajnje minimalistički – tu su samo velika ugaona sofa, klub-stočić, TV komoda i klupa.

Kuhinja je linearno organizovana duž širokog zida. Kuhinjski elementi su potpuno beli, dok je zid obložen drvetom i prekriven staklom u zoni iznad radne površine. U istom prostoru je i trpezarija – paralelno s kuhinjom postavljen je izduženi pravougaoni sto sa stolicama i širokom klupom.

Radna soba takođe je opremljena krajnje minimalistički, a sve celine dnevne zone tematski povezuju beli zid od opeke i motiv ptice primenjen na dekorativnim detaljima u svakoj od njih.

Privatnu sferu stana predstavlja spavaća soba sa pripadajućim kupatilom. Iako je fizički potpuno odvojena, na prvi pogled uočava se da je deo istog enterijera – u njoj su prisutni svi elementi koji i druge delove stana povezuju u jedinstven ambijent: minimalistički stil, retro detalji, zid od opeke i motiv ptice.

S obzirom na to da stan ima odvojen garderober, spavaća soba nije opterećena kabastim komadima nameštaja za odlaganje – tu su samo kompaktne komode i noćni stočići u skandinavskom stilu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupatilo spavaće sobe jedina je prostorija koja stilski odstupa od ostatka stana. Ono je od poda do plafona oboženo pločicama sa dezenom svetlog drveta, pa poseduje dosta topliji ambijent nego što je slučaj s drugim prostorijama. Ipak, retro šarm ovde su uneli crni metalni detalji – visoke noge na kojima stoji ugradni lavabo, zidna lampa Lampe Grass, šipke za kačenje peškira koje se spuštaju s plafona, a čak su i baterije u kadi i lavabou u ovakvoj izvedbi.

Iako nije luksuzno koliko ono uz spavaću sobu, ni kupatilu za goste ne nedostaje stila i komfora. U krajnje svedenom ambijentu do punog izražaja došla je metalna zidna lampa Lampe Grass, jedan od lajtomtiva ovog enterijera.
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs

Članak se nastavlja posle reklama

Tags: