Šarm pop-arta

by | December 6, 2017

Mladi par je za uređenje svog stana u Sao Paulu angažovao studio AH!SIM. Svoj stil života opisali su kao jednostavan, opušten i pun zabave, a u skladu s tim želeli su da bude uređen i njihov životni prostor. Šarmantan enterijer s detaljima u duhu pop-arta ispunio je sva njihova očekivanja.

Mladi par iz Sao Paula želeo je da njihov prvi zajednički dom savršeno odražava njihov životni stil i stav prema životu – opušten, vedar i pun zabave i optimizma, a da istovremeno bude praktičan i funkcionalan. Zato su odlučili da njegovo uređenje prepuste stručnjacima, te su za dizajn enterijera i izvođenje svih radova angažovali studio AH!SIM.

Stan od 58 m2 sastoji se iz dnevnog boravka s trpezarijom i TV-sobom, kuhinje, kupatila, spavaće sobe i terase. Kada su ga vlasnici kupili, zatečeno stanje bilo je takvo da je zahtevalo kompletno renoviranje – od zamene instalacija do nove prostorne organizacije. Prvobitna struktura stana podrazumevala je dve odvojene spavaće sobe. Kako mladom paru obe nisu bile potrebne, uz konsultacije sa arhitektama, odlučile su da jednu od njih, koja se nalazi uz dnevni boravak, pretvore u multifunkcionalnu prostoriju. Tokom svakodnevice ona služi kao TV-soba otvorena prema dnevnom boravku, ali i garderober, budući da je u njoj smešten veliki ugradni plakar. Po potrebi ova prostorija pretvara se u sobu za goste, a u budućnosti, ukoliko vlasnici prošire porodicu, ona bi ponovo mogla postati odvojena dečja soba.

Kada je reč o vizuelnom i estetskom karakteru enterijera, odabrana je skladna kombinacija stilske i koloritne jednostavnosti kao osnove, i koloritnih akcenata u vidu raznobojnih detalja i dekoracije u duhu pop-arta.

U trpezarijskom prostoru, u potpunosti uređenom u crno-beloj kombinaciji, zid krase dela brazilskog umetnika Fernanda Ribeira, inspirisana ikonama pop-arta.

Iako „prostorni okvir“ dnevne zone čine potpuno neutralni elementi – beli zidovi i pod obložen svetlosivim pločicama – ambijent nije nimalo hladan, čak ni uprkos tome što je jedan zid izveden u dekorativnoj tehnici imitacije betona. To je postignuto dekorativnim detaljima: raznobojnim jastučićima u dnevnom boravku, velikim tirkiznim tepihom, te uramljenim slikama i posterima s motivima pop-arta. Sve to upotpunjeno je prirodnim elementima – obiljem dnevnog svetla i raskošnom saksijskom biljkom koja je, zahvaljujući svedenosti u uređenju prostora, došla do punog izražaja.

Kuhinja je delimično otvorena prema dnevnoj sobi i trpezariji. Oblik prostorije u kojoj je smeštena nametnuo je njenu linearnu organizaciju, te se ona sastoji iz standardnih zidnih i podnih elemenata s radnom pločom koji se duž zida nižu jedan do drugog. Za frontove kuhinjskih elemenata odabrana je interesantna kombinacija boja – podne elemente zatvaraju mat sivi frontovi, dok su na zidnim oni u maslinastozelenoj nijansi s visokim sjajem. Svi elementi imaju ručke, tj. profilisane ivicve od metala u četkanoj obradi, koje su ih lepo uskladile s belom tehnikom – frižiderom, rernom i aspiratorom od inoksa. Kuhinja je prirodno osvetljena i ventilisana, zahvaljujući izlazu na veliku terasu.

Spavaća soba je najjednostavnije uređena prostorija u kojoj su svi glavni elementi beli – od poda i zidova do komada nameštaj i rasvetnih tela. Međutim, razigrane boje ni ovde nisu izostavljene. One su zastupljene na svim detaljima – posteljini, prekrivaču, tepihu i zidnoj dekoraciji. Zahvaljujući tome, spavaća soba se pre percipira kao vesela i koloritna nego kao jednolična i hladna prostorija.

U kupatilu je takođe bela dominantna, a pored kuhinje, ovo je jedina prostorija u kojoj su zastupljeni samo neutralni tonovi. Jedini element koji razbija potpunu belinu kupatila jeste ormarić ispod lavaboa. Njega karakteriše isti dizajn kao i podne kuhinjske elemente – front zatvaraju mat siva vrata s profilisanim metalnim ivicama koje zamenjuju ručke, dok je gore sjajna crna ploča.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs


Tags: