Tehnike farbanja koje će transformisati vaš dom

by | 8 juna, 2023
Tehnike farbanja koje će transformisati vaš dom

Ako do sada niste pridavali značaj boji zidova, vreme je da vidite kako to različite tehnike farbanja mogu transformisati dom. 

Kako ove tehnike farbanja mogu promeniti percepciju prostorije

Boja je jedan od nekoliko elemenata dizajna enterijera koji mogu direktno utiču na izgled i doživaljaj prostora. U nastavku pogledajte kako u istoj prostoriji različito ofarbani zidovi stvaraju sasvim drugačiju sliku.

Tehnike farbanja: Akcentni zid

Bojenje jednog zida u tamnu ili različitu boju koristi se kao akcenat kako bi se privukla pažnja ili stvorio kontrast sa susednim zidovima. Ovo je odlična opcija za spavaće sobe sa očiglednom fokusnom tačkom (zid uz koji se nalazi krevet), ili velike dnevne zone kojima je potrebna definisana fokusna tačka, posebno ako su deo otvorenog koncepta kuće.

Izduženo

Obojiti sve zidove u boju i ostaviti plafon ravnim belim verovatno je najtradicionalnija metoda i postoji razlog zašto je toliko popularna, je ona stvara ravnotežu.

Dvobojna tehnika stvara osećaj zatvorenosti, dok svetlosni plafon osigurava da se ne oseća skučeno reflektujući svetlost, dajući percepciju viših plafona. Ovaj stil se može koristiti bilo gde, ali je posebno koristan u otvorenim konceptima sa više soba koje nemaju očigledne tačke prekida između njih.

Tehnike farbanja: Obojen plafon

Farbanje plafona u tamnu ili različitu boju koristi kao akcenat da bi se prvo privukao pogled. Tama je uočljivija perifernim vidom, tako da dok ste u prostoriji sa tamnim plafonom, vaše oko ostaje svesno toga, čineći da prostor izgleda niže i bliže vama. Isprobajte ovo u svečanoj trpezariji i uravnotežite je laganim i prozračnim nameštajem i dekorom. To će učiniti da se soba oseća malo udobnije i intimnije, a da ne bude previše mračna.

Uzak efekat

Oslikavanje dva suprotna zida u kontrastnoj boji stvara vizuelni ritam koji pokreće vašu pažnju. Slično kao što je tamni plafon uvek u vašem perifernom vidu, ova dva zida će vam prevariti um da pomisli da su zidovi bliži jedan drugom nego što zapravo jesu. Isprobajte ovo u prostoru koji se može činiti previše širokim.

 

 

 

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages