Trikovi za lakšu svakodnevicu: 4 korisna saveta

by | 17 maja, 2023
Trikovi za lakšu svakodnevicu: 4 korisna saveta

Mali trikovi za lakšu svakodnevicu, pametna rešenja i saveti za uređenje vas čekaju u nastavku teksta. 

 

Lakša svakodnevica: Trikovi koji će vam koristiti

1.Trikovi u kuhinji

Bele pločice na kuhinjskom zidu često odaju sterilnu atmosferu. Postoji li način da se taj ambijent nekako oživi?

U mnogim kuhinjama viđamo pločice bele ili krem boje koje, ukoliko ne imitiraju izgled kamena, znaju da budu poprilično monotone, čak i da učine enterijer beživotnim. Rešenje za ovaj problem može da bude staklo u boji ili folija s nekim atraktivnim motivom – najčešći izbor domaćica su posude sa začinskim biljem.

Ukoliko koristite staklo sa printom, silikon nemojte stavljati na površinu zida kao što se to radi sa bojenim staklom, već samo po obodu pošto on može da povuče print i da se naprave vazdušni baloni u pozadini stakla.

2. Gospodar besprekornog traga

Kako bi apsorpcija boje sa valjka tokom čitavog procesa bojenja ostala ujednačena valjke bi uoči početka radova na bojenju (akrilnom ili disperzionom bojom) trebalo nakvasiti vodom. Potom ih treba temeljno ocediti tako što ćete ih uviti u peškir i snažno otresati.

3. Vino ne voli svetlost

Najčešća rečenica s pakovanja prehrambenih proizvoda odnosi se i na bocu dobrog vina. Vino je veoma osetljivo na sunčeve zrake i zahteva čuvanje na suvom i mračnom mestu. Razlog? Ultraljubičasto zračenje može da uzrokuje starenje vina i uništi njegov ukus. Upravo zato se vino prodaje u bocama od tamnog stakla. I ne brinite, svetlo koje dolazi od sijalica mu neće naškoditi, osim ako nemate UV lampe.

4. Koji je najbolji tepih za dečju sobu?

Za dečju sobu najbolji izbor je tepih od sintetičkih vlakana, zahvaljujući lakom održavanju i velikom broju različitih oblika i dezena. Još jedna dobra osobina veštačkih materijala je što se u njima ne akumulira vlaga i ne stvara buđ – što su najčešći alergeni koji se mogu pronaći u kući, uz polen, prašinu, grinje i druge čestice. Treba ih samo uobičajeno redovno usisavati, nositi na godišnje servis i prati fleke kada nastanu.

Biranje tepiha u domu: 5 važnih saveta


Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus