TRPEZARIJA U MODERNOM DOMU

by | February 26, 2022

Moderna trpezarija nije samo mesto za obedovanje već druženje i uživanje. Vizuelne vrednosti kao i udobnost zauzele su visoko mesto pri opremanju ovog prostora.

MODERNA KONCEPCIJA

Samostalna ili u sklopu dnevnog boravka i kuhinje, moderna trpezarija ima svoju koncepciju i filozofiju, koja je odraz savremenog i užurbanog načina života. Manjak slobodnog vremena stvara nove prioritete u oblikovanju i opremanju stambenih prostora, kojima se kao primarni postavljaju nužna funkcionalnost, ali i hedonizam, koji se ogleda kroz vizuelne, ergonomske i multipraktične karakteristike elemenata nameštaja i opreme.

KLUPA

Vrlo važan element trpezarije postala je klupa. Iako se nekad koristila kao nužan element radi smeštaja većeg broja mesta za sedenje u maloj trpezariji, danas ona ima trendovski karakter i postaje „must have“. Može biti tapacirana, s naslonom za leđa ili bez njega, a sam naslon može biti u jednom komadu, u kombinaciji različitih materijala, npr. drvo i tkanina.

Pristupi u dizajniranju klupa su različiti, pa se tako i dalje postavljaju kao ugaoni element, ali i potpuno samostalno u prostor – na taj način postaju još naglašeniji deo trpezarije. Za klupu je izuzetno bitna udobnost i ergonomija kao i da je dobro dimenzionirana u odnosu na slobodan prostor oko nje i na veličinu samog stola.

Samostalna postavka klupe je preporučljiva u velikim trpezarijama u kojima će ovakav masivan komad nameštaja doći do punog izražaja, ali ga pri tome neće zagušiti svojom veličinom.

STO I STOLICE

Vreme provedeno kod kuće treba da bude kvalitetno, a kvalitetu svakako da doprinose dobro osmišljeni i oblikovani elementi opreme prostora. Najznačajniji u opremanju trpezarije su sto i stolice. Ovi elementi imaju poseban značaj kako u samoj nameni i načinu korištenja trpezarije tako i u dizajnerskom smislu.

EESTETIKA & UDOBNOST

Moderno uređen prostor za obedovanje prednost daje udobnim stolicama koje najčešće dimenzijom i oblikom podsećaju na polufoteljice s rukonaslonima. Ukoliko je vaša trpezarija skromnije kvadrature, odaberite stolice bez njih, jer ćete tako uštedeti na prostoru koji vam nedostaje. Stolice takođe predstavljaju svojevrsne skulpture u prostoru, pa im posvetite posebnu pažnju prilikom odabira. Ponekad mogu biti u kompletu sa stolom zbog svecifičnosti dizajna ili primenjenih materijala, ali se često kupuju i odvojeno.

SKLAD MATERIJALA I DIMENZIJA

Velike i prostrane trpezarije dopuštaju slobodu odabira udobnih foteljica kao pratećih elemenata trpezarijskog stola. Uz foteljice postavite veliki sto, koji će bojom, materijalom i dimenzijom biti u skladnom odnosu s njima. Ne preporučuje se postavljanje staklenog stola s foteljicama, jer deluje previše krhko u odnosu na njih. Masivniji sto s drvenom ili metalnom konstrukcijom mnogo je bolji odabir uz foteljice