Udoban dom: 10 saveta koji čine dom udobnim u opuštajućim mestom

by | 23 februara, 2023
udoban dom

Prilikom uređenja doma često se zbog estetike zanemaruje udobnost. Međutim, tek kada počnete da živite u prostoru, primetićete koliko je udoban dom zapravo bitna stvar. 

U ovom tekstu pronaći ćete savete kojima možete unaprediti udobnost svog doma i na taj način stvoriti prijatno okruženje za život i opuštanje.

Za udoban dom morate da upoznate svoj stil!

Enterijer treba da bude u skladu sa ukusom, navikama i potrebama ljudi koji u njemu žive. Na primer, osoba koja voli neutralne boje u oblačenju, sigurno će težiti da upravo ovako opremi i svoj stan. Sa druge strane, ako neko preferira mnoštvo detalja i klasičan stil, onda će u njegovom domu najverovatnije preovladavati klasični stil sa svetlim elementima. Obratite pažnju na to šta volite i šta vam prija u oblačenju jer ćete na taj način najbolje razumeti svoj ukus. Dobar primer za vezu između stila u oblačenju i stila u uređenju enterijera jeste to što mnoge vrhunske modne kuće koje se bave kreiranjem odela, takođe proizvode i nameštaj i kućne dodatke. Može se pronaći velika sličnost između komada odeće i komada nameštaja koje su oni dizajnirali. Ukoliko budete živeli u domu koji oslikava vas i vaš stil, taj dom će za vas biti udoban.

Raspored nameštaja

Nakon što se odlučite za stil svog enterijera, bilo da je minimalistički ili klasični, uvek su dobrodošle ravne linije i čiste površine. Uvek prilikom uređenja doma treba razmisliti o mestima za odlaganje, pravilnom postavljanju radnog stola i ugla u kuhinji kako biste na najbolji način iskoristili prostor. U spavaćoj sobi potrebno je razmišljati o rasporedu nameštaja kako biste imali pristup i krevetu i ormaru i ogledalu. Ukoliko nameštaj ne postavite dobro, dom će biti nefunkcionalan, a samim tim neće biti udoban.

Sistemi grejanja, hlađenja i ventilacije ključni su za udoban dom

Dobro uređen dom prilikom čijeg dizajniranja se razmišljalo o udobnosti ima dobar sistem klime, ventilacije i grejanja. Ukoliko želite da imate panoramsko staklo u prostoriji, dobro razmislite o načinu na koji ćete ovu sobu leti hladiti, a zimi grejati. Ukoliko želite prijatnu atmosferu u kući obezbedite prijatnu temperaturu vazduha u toku svih godišnjih doba. Ove sisteme je potrebno unapred osmisliti, jer ukoliko ih budete smišljali u završnoj fazi, najverovatnije nećete uspeti. Potrebno je pre početka uređenja prostora izračunati budžet i osmisliti koje je najbolje rešenje u koje se uklapate.

Simetrija ili asimetrija? Odlučite se za jedno

Klasični i Art Deco enterijeri zahtevaju simetričnu kompoziciju. To podrazumeva da će nameštaj biti raspoređen simetrično, da će sofe, fotelje i stolovi biti na istoj udaljenosti od centralnog dela prostorije. Sa druge strane, minimalistički enterijeri uglavnom su asimetrični i na taj način se postiže dodatna dinamičnost u unutrašnjosti. Nestandardni oblici su dobrodošli i stvaraju zanimljiv koncept.

Osvetljenje igra veliku ulogu u udobnosti doma

Dom treba da pruži osećaj mira osobi koja živi u njemu. Postoji više načina da osvetljenjem prostora doprinesete osećanju spokoja. Za razliku od jakog svetla iznad glave koje mozgu šalje signal da je dan i da treba da budemo aktivni, podne lampe i svetiljke u prostor unose udobnost i daju toplinu sobi. Postarajte se da svaki izvor svetla u vašem domu ima mogućnost podešavanja intenziteta osvetljenja kako biste imali priliku da svetlo pojačavate i smanjujete u zavisnosti od svojih potreba.

Izbor boja

U zavisnoti od stila koji preovladava u domu, proces izbora boja teče drugačije. Kod klasičnog stila ne koristi se više od tri boje u prostoriji, dok se kod nekih drugih stilova dopušta mešanje više boja, tekstura i nijansi u okviru jedne boje. Dezeni sa krugovima, kvadratima i prugama stvaraju neverovatan osećaj udobnosti. U minimalističkim enterijerima, detalji, oblici i boje igraju glavnu ulogu. Po pravilu se ne stavlja akcenat na šare.

Praktično postavljanje prekidača

U današnje vreme postavljanje prekidača u prostorije je od izuetne važnosti za udobnost i praktičnost doma. Koliko god su preporuke štednje na snazi, život bez električnih uređaja je danas nemoguće zamisliti. Zbog toga je bitno da obezbedite što veći broj pristupačnih prekidača i utičnica i na taj način postignete da dom u kome živite bude udoban.

Za udoban dom obratite pažnju na podove

Kada želite da učinite dom udobnim, obratite posebnu pažnju na podove. Najviše udobnosti pruža izbor jednog materijala za sve prostorije u kući. Ukoliko budete koristili nekoliko različitih boja i materijala može se desiti da vaš dom prestane da bude elegantan, posebno kada su vrata između prostorija otvorena.

Ogledala u minimalističkim enterijerima

Velika ogledala na zidnim površinama daju volumen prostoriji. Osim toga, ukoliko ih postavite blizu prostora, onda će reflektovati sunčevu svetlost i preneti je u sobu. Prilikom postavljanja ogledala treba se pridržavati feng shui saveta i ne postavljati ogledalo ispod ulaza ili kreveta, jer to može izazvati osećaj nelagodnosti.

Uređenje udobne dečije sobe

Dečija soba je multifunkcionalna. U jednoj prostoriji ona sadrži i spavaću sobu i radni prostor i igraonicu, i jako je važno unapred osmisliti raspored nameštaja kako ne biste izgubili na estetici. Kako bi deca osećala udobnost svoje sobe za početak izbegnite postavljanje tapeta sa dečijim motivima. Deca će brzo prerasti takve dekoracije te je bolje birati obične boje koje ćete usputno popunjavati njihovim crtežima i drugim umetničkim delima. Izaberite predmete i nameštaj nesvakidašnjeg oblika i na taj način sprečite monotoniju u sobi. Deca vole, na primer, krevete na sprat, zatim, predmete koji se mogu transformisati, poput stolice koju možete podići ili spustiti u zavisnosti od potrebe.

Nadamo se da će vam ovi saveti i fotografije pomoći kada je u pitanju postizanje udobnosti doma.


Jovana Jevtić

fizkes/GettyImagesPlus