Pametni trikovi za uređenje garsonjere: 10 primera

by | September 27, 2023
Pametni trikovi za uređenje garsonjere: 10 primera

Život u garsonjeri ne mora značiti da morate žrtvovati stil. Iako se radi o spavaćoj sobi, dnevnom boravku, kuhinji i gotovo svim ostalim prostorijama u jednom, pravilan raspored može učiniti da se kompaktan prostor čini prostranim.

Genijalne ideje za uređenje garsonjere: Maksimalna upotreba prostora

Kako bismo vam pomogli, prikupili smo kreativne ideje za uređenje garsonjere i savete dizajnera kako biste maksimalno iskoristili svaki kvadratni metar vašeg prostora, čak i ako je manji od 30 kvadratnih metara.

Postoji mnogo toga što treba razmotriti kako biste svoj stan učinili udobnim i funkcionalnim. Zamislite mogućnosti: možete koristiti pregradu kako biste označili zone; postaviti umetničke radove (i kuhinjske aparate poput mikrotalasne pećnice) na police; instalirati visoke police kako biste oslobodili podni prostor; ili isprobati krevet na preklop. I ne zaboravite da možete lako oživeti svoj prostor idealnom bojom zidova ili grafičkim tapetama!

Bez obzira na vaš lični stil – moderan, minimalistički, tradicionalan ili rustičan, na primer – možete svoju garsonjeru pretvoriti u jedno od najboljih mesta na kojima ste ikada živeli uz ove inspirativne dizajnerske ideje. Spremite se da razmišljate veliko i živite veliko!

1. Iskoristite visinu plafona

Budući da u garsonjerama obično nema obilja prostora, iskoristite visoke police za izlaganje i skladištenje. Ovo će takođe učiniti da soba izgleda veće. Takođe, bićete u mogućnosti da jasno vidite svoje omiljene stvari i brzo uzmete ono što vam je potrebno.

2. Iskoristite svaki deo kuhinje

Mali, ali praktičan ugrađeni sto ili poluostrvo može pružiti dovoljno sedišta za rad, zabavu i obroke u kuhinji. Zamenjuje potrebu za kuhinjskim ostrvom, koje zauzima mnogo više prostora.

3. Iskoristite police na zidu

Ovaj stan u podrumu ima šarmantnu spavaću sobu, sa policama za izlaganje umetnosti i kolekcionarskih predmeta. Koristili su vintage komade i mnogo pronađene umetnosti koja prikazuje četvrt.

4. Uređenje garsonjere: Isprobajte tapete na zidu

Preporučujemo da postavite crno-belu peel-and-stick tapetu iza vašeg kreveta. To mu daje dizajnerski izgled i čini vaš mali prostor svežim, otvorenim i zabavnim. Ostali elementi, poput posteljine, mogu biti puni boja.

5. Kombinujte boje i teksture

Boja odmah pruža radostan doček. Nebitno je koji stil želite da replicirate u svom stanu,  budite kreativni pri mešanju i uparivanju boja u svom dizajnu. Dodajte teksturu tako što ćete uključiti različite uzorke, poput cvetnih, prugastih i tačkastih.

6. Izaberite mali sto za vaš radni prostor

Razmislite o veličini stolova i radnog prostora. Mali organski radni sto lepo se uklapa u ugao i zauzima minimalno prostora. On pruža umetnički element i takođe može služiti kao jedinstveni trpezarijski sto.

7. Instalirajte dovoljno polica

U garsonjeri, police će biti vaši najbolji prijatelji. Instalirajte konzolne police gde god vidite da odgovaraju – razmislite iznad kauča ili kreveta. Aranžirajte stvari na policama za knjige i dodajte ugradne elemente za trajno skladištenje.

8. Unapredite kupatilo

Kupatilo u vašoj garsonjeri možda nije onoliko veliko koliko biste želeli, što čini raspored još važnijim. Kvadratni tuš u uglu ne zahteva toliko prostora kao drugi, dok umivaonik ima više fioka za osnovne stvari.

9. Uklonite nepotrebne zidove

Ako vam mogućnosti to dozvoljavaju, oslobodie prostor uklanjanjem nepotrebnih zidova. Iako u garsonjerama nema mnogo pregradnih zidova, otvoren koncept će biti korisniji u stvaranju prostranog ambijenta, dok se privatne zone mogu rešiti pomoću pregrada.

10. Izaberite jednostavan nameštaj za trpezariju

Aranžman sedenja ne mora biti grandiozan i ekstravagantan kako bi delovao dizajnerski. Zapravo, vaš prostor može imati koristi od elegantnog okruglog trpezarijskog stola sa minimalnim sedištima za goste.

Organizacija male trpezarije: Izbegnite greške

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da pronađete inspiraciju za uređenje svoje garsonjere kako biste maksimalno iskoristili prostor i stvorili udoban i stilizovan dom. Ne zaboravite da prilagodite ove ideje svojim ličnim preferencijama i stilu!


Borjana Božić

OKrasyuk/gettyimages