VEDRO & ŠARENO

by | 21 januara, 2022

Stan koji vam predstavljamo prvi je zajednički dom mladog bračnog para, koji je pri uređenju svog životnog prostora želeo da izbegne već pomalo dosadne trendove. Umesto toga, od arhitekte su tražili jedinstven enterijer prepun boja i neobičnih detalja.

Iako beli zidovi čine osnovu čitavog enterijera, dinamičan ambijent postignut je obiljem koloritnih detalja. U enterijeru ima toliko boja, da je arhitekta isprva oklevao da upšte predstavi klijentima vizuelizaciju svog rešenja. Međutim, par je upravo to želeo.

Kuhinja, dnevna soba i trpezarija nalaze se u zajedničkoj prostoriji. Iz hodnika se prvo ulazi u kuhinju, pored koje se ranije nalazila i ostava. Međutim, po predlogu arhitekte pregradni zid između njih je uklonjen, tako da je dobijena veća kuhinja s više prostra za odlaganje, bez potrebe za ostavom.

Redosled kojim se funkcionalne celine nižu u dnevnom prostoru možda vam se čini neobičnim, s obzirom na to da se dnevna soba nalazi između kuhinje i trpezarije. Ipak, razlog tome je praktične prirode – trpezarija se koristi i kao radni kutak, pa je bilo važno da bude smeštena do prozora, dok je položaj kuhinje definisan već izvedenim instalacijama.

Privatni kutak vlasnika obuhvata spavaću sobu, kupatilo i toalet. Iako se čini da je u ovim prostorijama bela dominantnija nego u dnevnom prostoru, radi se samo o tome da su vlasnici ovde bili nešto umereniji s „količinom“ boja koje kombinuju. Za razliku od dnevnog boravka, za spavaću je odabrana samo jedna akcentna boja. Spavaća soba raspolaže walk-in garderoberom koji je vešto kamufliran vratima u obliku zidnog ogledala; zatvoreni ormarići olakšavaju čuvanje reda u kupatilu, dok je održavanje toaleta jednostavno zahvaljujući odsustvu nepotrebnih detalja.

U stanu mladog para upadljiv kolorit nije izostao čak ni u hodniku – svaka prostorija koja se od njega odvaja istaknuta je drugačijom bojom vrata.

 


 Zandecki, Lukasz / living4media / Profimedia

Tags: