Zajednički život: Saveti za organizaciju kućnih poslova

by | 7 marta, 2023
Zajednički život

„Ali bio je tvoj red da izbaciš đubre!“ Zajednički život može da zvuči ovako ali možete izbeći raspravom jednostavnim dogovorom oko kućnih poslova.

Zajednički život: Saveti za organizaciju kućnih poslova

Podelite kućne poslove

Dogovor i raspodela je veoma efikasna strategija kada je organizacija kućnih poslova u pitanju. Tako ćete oboje moći da se posvetite svojim obavezama i tačno znate koji su vaši zadaci.

Odlučite zajedno za šta ćete biti zaduženi u zavisnosti od toga šta vam najviše prija i šta se uklapa u vaš raspored. Na taj način, organizacija će postati navika i izbeći čete moguću raspravu.

Postoje kućni poslovi koje možete raditi i sami, ne morate čekati partnera – pranje veša, odlaganje posuđa i održavanje frižidera organizovanim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorota (@domprzyrybakowce)

Ali postoje i poslovi koje se podrazumevaju i potrebno ih je obavljati tokom celog dana. Tu spada sklanjanje tanjira sa stola, vraćanje hrane u frižider i slično. Obično oni izazivaju stres jer nisu jasno definisani, pa partner, ponekad, ne ispunjava ovu obavezu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorota (@domprzyrybakowce)

Zajednički život: Važno je da kažete šta mislite

Osnova svakog odnosa je razgovor, pa i kada se radi o kućnim poslovima. Zato, bez ustručavanja, kažite šta mislite da bi učinilo vaš dom boljim mestom za uživanje i odmor.

Nema razloga da ne kažete koji kućni zadaci vam više odgovaraju jer ćete se lakše dogovoriti sa partnerom oko raspodele.

Olakšajte život proizvodima

Nakon što jasno podelite kućne poslove, razmislite šta vam može olakšati održavanje prostora čistim i urednim. Korisni su, na primer, organizeri za namirnice na policama i u frižideru. Možete pronaći i korisne savete za brže i lakše čišćenje prostorije za koju ste zaduženi. Tako ćete biti motivisaniji i produktivniji.

Svako ko deli svoj prostor sa nekim zna da su kućni poslovi i njihovo neobavljanje jedan od glavnih uzroka nesuglasica. Ali uz dobro organizaciju i zdrav razgovor neće biti ama baš nikakvih problema!


Miljana Momirović

LightFieldStudios/GettyImagesPlus