Kako rasporediti slike kao vrhunski dizajner

by | June 17, 2023
Kako rasporediti slike

Kako rasporediti slike kao pravi profesionalac? Slike na zidu daju jedinstven pečat svakom enetrijeru i za tren mogu transformisati dosadnu prostoriju u vrlo atraktivnu. Gledajte na zidove kao na prazno platno koje možete koristiti kako želite. A fenomenalno je i to što bukvalno svaki zid u domu možete koristiti za postavljanje fotografija. Raspoređivanje fotografija može biti pravi izazov. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja kućne galerije, tako da smo sastavili zgodan vodič koji vam može pomoći.

Kako rasporediti slike: O čemu morate voditi računa

Prva stvar koju treba uzeti u obzir kada planirate svoj foto zid je da razmislite o prostoru koji dizajnirate i šemi koju želite da kreirate. Rzmislite o kadriranju – da li želite da okviri budu ujednačeni ili da pokažete svoj eklektični stil različitim stilovima i veličinama? Kakvo raspoloženje želite da vaša galerija izazove i šta želite da ona otkriva gostima o vama. I ne  zaboravite da uzmete u obzir druge komade nameštaja u prostoru. I dobro sve premerite pre nego što počnete da bušite zid!

Kako rasporediti slike: Kako to rade profesionalci

1. Fotografije na plafonu

Ova šarena dnevna soba je pravi primer za kako slike na plofonu mogu biti odlična stvar. Prava mala umetnička instalacija.

2. Galerija na stepeništu

Stepenište je idealan prostor za kreiranje galerije. Ovaj obično prazan prostor je savršeno mesto da okačite svoje omiljene fotografije i umetnička dela. I slobodno birajte različite ramove – biće mnogo interesantnije.

3. Napravite sopstvenu umetničku galeriju

Odaberite jednu prostoriju, to čak može biti i hodnik i rasporedite slike i umetničke predmete. Samo vodite računa o osvetljenju.

4. Crno-bele slike

Crno-bele fotografije deluju sofisticirano. Naročito uz elegantan nameštaj.

5. Slike od poda do plafona

Ako imate puno slika, možda nije loša ideja da ih sve okačite i popunite zidove od poda do plafona. Fotogradija ispod svedoči da to može biti baš interesantno. I svaki zid može biti tematski – priča za sebe.

6. Kako rasporediti slike u kombinaciji s tapetama

Vaš zid je prazno platno i maksimalno ga iskoristite. Igrajte se… Sledeća fotografija vam može poslužiti kao vodič kako uklopiti slike i tapete. I jedan mali saveti. Izbegavjte ovu kombinaciju na velikim površinama. Na manjim zidovima je mnogo efektnija.

7. Poseban kutak za slike

Pravljenje posebnog kutka za izlaganje fotografija je još jedna ideja koja nam se veoma dopala. Izgleda kao mini galerija.

8. Slike različitih oblika i veličina

Pre nego što krenete da bušite zid i postavljate slike, najpre napravite skicu. Ako imate veći pod, možete ih najpre i tu poslagati da biste videli kako se najbolje uklpaju.

9. Kuhinja kao galerija

Ako imate veliku kuhinju, od nje možete napraviti pravu galeriju.

Da još jednom ponovimo – pre nego što krenete da kačite slike, najpre ih položite na pod i rasporedite onako kako bi trebalo da budu izgledaju na zidu.

 


KatarzynaBialasiewicz /gettyimages.co.uk