Kućni tekstil: Kako izabrati kvalitetan i dugotrajan?

by | January 3, 2023
kućni tekstil

Naša koža je često u kontaktu sa posteljinom i peškirima, prekrivačima, draperijama i ostalim kućnim tekstilom,  pa je važno obratiti pažnju na njihov kvalitet i održavanje. Kako odabrati pravi kućni tekstil i kako se brinuti o njemu tako da traje dugo i izgleda odlično godinama.

 

Posteljina

Da biste bolje razumeli koje su tkanine štetne za upotrebu u svakodnevnom životu, morate razumeti koje su bezbedne. Sigurne tkanine su sve prirodne pamučne tkanine različitih tkanja. 100% pamuk ne akumulira statički elektricitet, uklanja vlagu i istovremeno propušta vazduh, omogućavajući koži da “diše”, hipoalergene su.

Od pamučnih tkanina, najergonomičnija, prijatna za telo i istovremeno pristupačna tkanja su:

  • poplin;
  • percale;
  • calico.

Kompleti posteljine od ove tri vrste tkanina imaju različite cene i često one nisu niske. Ipak, znajte da kvalitetna posteljina od ovih materijala može da traje i 5 do 8 godina.

Kako se održavati posteljinu?

Učestalost pranja

Pravilno je pranje na 30-40 stepeni, peglanje na 110. Posteljinu treba prati najmanje jednom u 2 nedelje, a jastučnice – jednom u 5 dana. Zašto tako često? Opet, radi vaše bezbednosti: oni najviše dolaze u kontakt sa kožom i kosom.

Da li je potrebno peglati posteljinu?

Ako govorimo o peglanju, onda je sve jasno: potrebno je da peglate posteljinu. Time ponovo vodite računa o svojoj bezbednosti i dodatno je prerađujete od bakterija i grinja, na koje, inače, može biti i alergija.

Prekrivači

Baš kao i sa posteljinom, najbolje su pamučne tkanine, samo sada birajte debelo tkanje. Vodite računa jer, tkanina koja sadrži veštačka vlakna, osim viskoze, više nije bezbedna. Zašto? Ne upija vlagu, ne propušta vazduh i akumulira statički elektricitet. Može vam se dogoditi da osetite efekat staklene bašte, mogu se pojaviti osip i neprijatan osećaj. Zato, pažjlivo!

Kuhinjski tekstil

Svrha kuhinjskih krpa je da brzo apsorbuju vlagu. Naravno, pamuk se savršeno nosi sa ovim zadatkom! Neki brendovi šiju proizvode od 100% pamučnih tkanina, drugi u tu svrhu koriste i lan ili polulan. I ovo su takođe dobre opcije – i za peškire i za krpe.

Pribor za kupanje

Ovde nećemo otkriti Ameriku: potreban vam je 100% pamuk. A pronaći ga u sastavu peškira za ruke, lice i telo nije teško: pamuk je najpopularnija tkanina za peškire. Prirodan je, jak, izdržljiv, savršeno upija vlagu, brzo se suši i ne izaziva alergije i iritacije.

Jedna od najvažnijih karakteristika pamučnog peškira je njegova gustina, odnosno broj vlakana po jedinici površine. Jedinica za gustinu je gram/kvadratni metar. Obično je ova karakteristika naznačena na pakovanju. Težina peškira varira od 300 (tankih) do 800 (debelih, teških) g/m². Tkanina sa minimalnom gustinom je lagana, ali ne upija dobro, a sa maksimalnom savršeno upija, ali je teška i dugo se suši. Zlatna sredina je 500-600 g / m².

Peškiri od bambusovog konca su takođe sigurni. Često se takvoj tkanini pripisuje antibakterijski efekat, ali ovo nije ništa drugo do reklamni trik. Iako se bakterije na takvim peškirima zaista gore umnožavaju. Takođe je vredno obratiti pažnju na stabilnost boja: peškir ne bi trebalo da se osipa kada se pere. Ako je boja nestabilna, opasna je za vašu kožu i može dovesti do osipa i iritacija.

H. Dunđerov

Anastasia Turshina/Gettyimagesplus