Luster u skladu sa stilom

by | October 31, 2017

Pri izboru detalja za dom – pa i lampe ili lustera – potrebno je prvo razmotriti sopstveni ukus, a potom razmisliti o željenom stilu u enterijeru.

U obzir svakako uzmite dimenzije prostorije u koju nameravate da postavite visilicu. Dužina i visina su i te kako važni – premalena visilica u prostranom enterijeru izgubiće svoj efekt, dok će velika u malom prostoru vizuelno zagušiti. Pri postavljanju visilica, preporučujemo vam da se posavetujete s prodavcem ili dizajnerom, jer se radi o vrsti rasvetnog tela kojim možete unaprediti izgled prostorije. Možete i potpuno pogrešiti: ako ne uskladite stilove, ako visilicu postavite iznad prostora koji vam npr. služi za odmor i nije vam potrebna jaka svetlost, ili u kojem bi vam više odgovarala podna ili zidna rasveta.

Foto: Thinkstock

Stilska usklađenost
Pri odabiru lustera ili viseće lampe, treba uzeti u obzir stil i dizajn nameštaja da bi rasvetno telo i prostorija bili u
ravnoteži. Lusteri ili viseće lampe od svetlucavog metala ili kristala lako se uklapaju u sjajne i moderne površine savremenih kuhinja, ali, isto tako, klasičan kristalni luster lepo ide uz rustičnu ili klasičnu kuhinju – ako je spojena s trpezarijom.
Obično, najatraktivnija viseća lampa postavlja se iznad stola u trpezariji. Ako montirate veliki, atraktivni luster iznad stola, odabirom odgovarajućeg dizajna ili boje – rasvetno telo može predstavljati tačku fokusa u prostoriji.

Foto: Thinkstock

Funkcionalna uloga rasvete
Jača rasveta koja dolazi od lustera ili viseće lampe, a osvetljava, recimo, sto u trpezariji, nije samo stvar atraktivnosti i estetike već i funkcije – hrana treba da bude dobro vidljiva kada se jede. Dobra rasveta osiguraće da ukućani (i gosti) bezbrižno uživaju čak i u zahtevnim namirnicama kao što je riba, i s lakoćom odstrane kosti iz nje.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs