Maksimalizam u malom stanu – izvodljivo je

by | September 29, 2022
BOJE enterijer

Imati mali dom i sklonost maksimalizmu može izgledati kao krajnja  i nepopravljiva nezgoda. Kada ste ograničeni prostorom, konvencionalni dizajn vam nalaže da odustanete od onoga što volite i da se  odlučite za prigušeni, minimalistički izgled kako biste maksimalno iskoristili svaki ugao.

Suprotno popularnom verovanju, vi ne morate odustati od maksimalizma.  Možete se prepustiti upečatljivim šarama, kontrastnim bojama i različitim teksturama – i još uvek imati prostora za kretanje. Uz neke vešte trikove, ova vrsta estetike „više je više“ je veoma dostižna čak iu skučenim prostorima. Evo, kako da izađete na kraj sa uklapanjem svojih želja i mogućnosti.

 

RAZMERE I SJAJ

Postoji umetnost mešanja i uparivanja, a ona počinje od razmere. Tačnije, radi se o variranju razmera otisaka koje koristite, da biste postigli bolji efekat. Na primer: tanke pruge, toaletni sto srednje veličine i preveliki apstraktni print mogu zajedno da naprave magiju.

Sjaj je još jedan važan kvalitet koji se često zanemaruje. Uključivanje različitih vrsta sjaja omogućava elementima da se istaknu. Nameštaj višeg sjaja, kao što je lakirani ,biće odmah primećen, dok će se mat završnica otkriti nešto kasnije.

Upravo ta odložena interakcija sa elementima koji se otkrivaju postepeno umesto da bombarduju oko čini maksimalizam efikasnim. Što više gledate u prostor, više vidite. Duboki, sjajni lakirani zidovi sa dekadentnim tekstilom od mohera, odlična su kombinacija.

 

PAŽLJIVO BIRAJTE SMELE ELEMENTE

 

Maksimalistička estetika po definiciji je sinonim za, pa, mnogo stvari u jednom prostoru. Uključivanje toliko detalja može brzo učiniti da soba izgleda pretrpano – posebno ako je mala.

Umesto da prezasitite prostor detaljima, bolje je da se posvetite proporcijama i postignete  uravnotežen izgled. Ne postoji matematička jednačina za popunjavanje sobe, ali pokušajte da iskoristite suptilne elemente u sobi kako biste stvorili dinamiku. To bi moglo značiti ponavljanje smelog uzorka ili boje u celom prostoru.

 

PRONAĐITE CENTRALNU TAČKU

Sa toliko detalja, održavanje kohezivnog prostora zavisi od stvaranja centralnog fokusa. Svaki element u prostoriji treba da se poveže sa originalnom inspiracijom. To znači da morate da izaberete centralni predmet.

.

ISKORISTITE ZABORAVLJENI PROSTOR

Pronalaženje kreativnog potencijala na neočekivanim mestima može vam pomoći da maksimalno iskoristite malu sobu. Recimo, iskoristite zidnu vertikalu. Ili, kažu stilisti, možete da iskoristite pod. Pokušajte da stavite  prelepu gomilu umetničkih knjiga na tlo pored sofe ili da postavite set plišanih jastuka  ispod koktel stola.

Tags: