Povratak topline i raskoši: Da li minimalizam postaje antitrend?

by | July 21, 2023
Povratak topline i raskoši: Da li minimalizam postaje antitrend?

Uočavamo sveobuhvatni trend ka hrabrijim, šarenijim i toplijim enterijerima, što odražava našu vladajuću kolektivnu želju za udobnošću i sigurnošću. Čisti minimalizam sa belim zidovima polako ustupa mesto tamnim paletama boja, štampanim tapetama, udobnim teksturama i prirodnim materijalima, uz postepeni povratak moderno-tradicionalnog dizajna.

Da li minimalizam postaje antitrend: Saznajte u nastavku

1. Kolorit

Trend: Punokrvna boja

Antitrend: Samo bela boja

Članak se nastavlja posle reklama

S radošću možemo da kažemo da primećujemo pozitivnu reakciju protiv belog kao podrazumevanog izbora. Od monohromatskih boja do tamnih, zasićenih paleta, boje u svim svojim oblicima ponovo preuzimaju glavnu ulogu. Iako će klasični beli zidovi uvek biti stilski bezvremeni, ljudi žele veću udobnost i toplinu kod kuće kroz obojene kutke, tamne tapete, tople drvene tonove i bogate, šarene presvlake. Ako postoji vreme za stvaranje celokupnog raspoloženja kod kuće, to je sada.

2. Detalji

Trend: Raskošni detalji

Članak se nastavlja posle reklama

Antitrend: Sve jednostavno i glatko

Od kristalnih lustera do nameštaja sa rezbarenim baršunom, primećujemo da tradicionalne siluete i raskošni detalji postaju popularni tokom 2023. godine. Odlaze dani čistog, modernog srednjeg veka i ultra-glatkog nameštaja – luksuz art deko stila dolazi u formi raskošnih drvenih elemenata, bogatih tonova drveta, pa čak i grandioznih zavesa. Drugim rečima: nabavite stolicu sa uvijenim naslonom pre nego što je svi ostali kupe.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Minimalizam postaje antitrend

Trend: Moderno-tradicionalni dizajn

Članak se nastavlja posle reklama

Antitrend: Hladan, uzdržan minimalizam

Nakon brojnih godina čistog minimalizma, napokon primećujemo kretanje u suprotnom pravcu. Ističemo da se tradicionalni dizajn polako, ali sigurno vraća u obliku raskošnih drvenih elemenata, dekorativnih lajsni, umetnosti inspirisane vintage stilom, zasićenih boja i igre uzoraka. Iako ova verzija za 21. vek donosi moderni šmek, fokus je ponovo na toplini, gostoprimstvu i udobnosti – kao elegantno, osveženo viđenje bakine dnevne sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Uzorci i dezeni

Trend: Moćni uzorci

Antitrend: Jednobojni komadi

Članak se nastavlja posle reklama

U skladu sa ponovnim uzletom tradicionalnog stila, nameštaj sa šarenim presvlakama i kombinacija printova postaju popularni tokom 2023. godine. Dok je korišćenje nameštaja sa šarenim uzorkom nekada smatrano hrabrim i maksimalističkim potezom, primećujemo postepeni porast namernih, klasičnih presvlaka sa prugama, cvetnim dezenima i neutralnim životinjskim printovima. Udoban i tradicionalan stil se vraća u velikom stilu (sa šmekom, naravno).

Greške u uređenju doma zbog kojih ćete se kajati za 5 godina

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages