Organizacija posuđa u kuhinji: 10 korisnih saveta za urednu prostoriju

by | July 13, 2023
Organizacija posuđa u kuhinji: 10 korisnih saveta za urednu prostoriju

Organizacija posuđa u kuhinji može biti izazov, ali uz nekoliko korisnih saveta stručnjaka za organizaciju, možete stvoriti funkcionalan i uredan prostor.

Organizacija posuđa: Saveti za uvek lepu kuhinju

Prvi korak je smanjiti višak posuđa. Proverite koje predmete zaista koristite i oslobodite se onih koje ne koristite ili su oštećeni. Zatim, važno je pronaći najpristupačniju zonu za posuđe koje koristite svakodnevno. Držite tanjire, činije, šolje, čaše i pribor za jelo na dohvat ruke, na najlakše dostupnim policama ili fiokama.

Organizacija posuđa: 10 korisnih saveta za uređenje vaše kuhinje

Evo 10 ideja za organizaciju vašeg posuđa, koje će vam pomoći da poboljšate efikasnost i smanjite stres u svakodnevnim obrocima.

  1. Smanjite količinu posuđa: Proverite koje posuđe zaista koristite i oslobodite se viška. Odlučite se za predmete koje volite i redovno koristite, a izbacite one koje su oštećene ili vam nisu potrebne.
  2. Organizujte stvari koje koristite svakodnevno: Držite tanjire, činije, šolje, čaše i pribor za jelo na dohvat ruke. Pregrada ispod gornjih ormarića i najviši fioke u donjim ormarićima su idealni za ovu svrhu.
  3. Prilagodite police: Prilagodite visinu polica u gornjim ormarićima kako biste iskoristili svaki centimetar prostora. Merite najviše predmete koje želite da stavite na policu i podešavajte visinu polica tako da ima samo nekoliko centimetara slobodnog prostora iznad njih.
  4. Koristite podizne police: Podizne police su odličan način da iskoristite punu visinu ormarića. Posebno su korisne police koje se mogu raširiti i prilagoditi širini ormarića.
  5. Iskoristite uglove: Koristite police za uglove kako biste iskoristili svaki centimetar prostora u dubokim gornjim ormarićima.
  6. Koristite izvlačne ladice: Za donje ormariće koristite izvlačne ladice kako biste lakše pristupili stvarima koje su u zadnjem delu ormarića. Iako možete izgubiti malo prostora sa svake strane, olakšaćete sebi pristup.
  7. Koristite čiode za održavanje reda: Za činije ili veće stapane predmete u fioci koristite čiode koje će ih držati na mestu. Na taj način ćete izbeći njihovo pomeranje i nered prilikom otvaranja i zatvaranja fioke.
  8. Upotrebite pregrade za pribor za jelo: Pribor za jelo, iako tehnički nije posuđe, često se koristi svakodnevno. Upotrebom pregrada u fioke možete organizovati pribor za jelo i održavati ga urednim.
  9. Razmislite o otvorenim policama: Za svakodnevne predmete poput šolja ili činija, otvorene police mogu biti praktično i dekorativno rešenje. Razmotrite postavljanje plitke police ispod gornjih ormarića za manje predmete koje često koristite.
  10. Isplanirajte raspored: Pre nego što vratite posuđe na svoje mesto, napravite plan rasporeda koristeći lepljive papiriće. To će vam omogućiti da izvršite izmene i prilagodbe bez nošenja teških predmeta.

Organizacija posuđa u kuhinji može učiniti vašu svakodnevicu lakšom i efikasnijom. Smanjite višak, prilagodite prostor i koristite dodatne elemente za organizaciju kako biste stvorili uredan i funkcionalan prostor u kuhinji.


Borjana Božić

Yulia Khvosch/gettyimages