Organizacija špajza: Ovako će sve uvek biti na svom mestu

by | June 12, 2023
Organizacija špajza

Kuvanje može biti prava noćna mora, posebno kada ne znate da brzo pronađete šta vam je potrebno. Zbog toga bi organizacija špajza trebala biti prioritet – otkrivamo vam savete.

Organizacija špajza: Ovako će sve uvek biti na svom mestu

Grupisanje namirnica

Pre nego što počnete sa organizacijom, uzmite u obzir namirnice koje treba da rasporedite. Grupisanje sastojaka i začina pomoći će da vizuelno zonirate vaš špajz. Tako kada sve bude na svom mestu, lako ćete moći da pratite rok trajanja i gde se šta nalazi.

  • Bilje i začini – stavite ih na mesto koje je lako dostupno. Možete koristiti i male organizatore za začine, ako ih imate mnogo,
  • Suvi sastojci – kao što su brašno, so, prašak za pecivo, kvasac itd. Oni takođe treba da budu na dohvat ruke, a najbolje je da ih držite u prozirnim hermetički zatvorenim posudama.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Vlažni sastojci – poput sirćeta i ulja treba staviti nisko jer se mogu preliti preko drugih namirnica
  • Testenina – možete da ih stavite u tegle ili druge prozirne posude kako biste znali pravu količinu koja vam je ostala kada god vam zatreba.
  • Konzervirana hrana – poslažite ih na jedno mesto kako bi vam uvek bile na oku.
  • Odeljak za doručak – učinite svoju jutarnju rutinu lakšom i bržom tako što ćete organizovati sve svoje najčešće korišćene namirnice (kafa, čaj, žitarice) na jedno mesto.
  • Poslastice – ako s vremena na vreme uživate u slatkišima i grickalicama, možda je najbolje da nađete mesto i za njih.
  • Alat, aparati i posuđe možete postaviti u ostavu, odvojeno od zona koje se odnose na hranu.

Organizacija špajza: Natpisi

Kada završite sa organizacijom, vreme je da označite tegle i organizere natpisom. Ovo je jedan od najlakših načina jer ćete uvek znati šta je šta. Uz to, izgleda vrlo stilski, a jednostavno je za kreiranje. Možete koristiti već gotove šablone.

Raspored

Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba da imate na umu kako da prostor učinite funkcionalnim, čak i ako je to mala ostava. Razmislite o potrebnom nameštaju za skladištenje koji će vam trebati, kao što su police za ostavu ili regali, ormarići na izvlačenje, separatori fioka, korpe, kačilice, itd. Vredi uložiti nešto novca jer će vam dodaci trajati godina, a značajno će doprineti estetici i uštedeće vam vreme.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Kostikova/GettyImagesPlus