Ovih 7 stvari ne treba čuvati u garaži

by | July 9, 2023
Ovih 7 stvari ne treba čuvati u garaži

Iako većina nas koristi garažu za automobile, ona je takođe idealna za skladištenje svega ostalog.

Kada organizujete svoju garažu, imajte na umu da postoje stvari koje nikada ne biste trebali čuvati tamo. Umetnost, važni papiri, knjige, hrana za kućne ljubimce, boje, vino i odeća su samo neki od primera. Držeći ove stvari na pogrešnom mestu, rizikoštećenja, propadanja ili privlačenja štetočina može biti znatno smanjen.

Pobrinite se da pravilno rasporedite ove predmete u vašem domu kako biste osigurali njihovu sigurnost i dugotrajnost. Vaša garaža treba biti mesto za sigurno čuvanje alata, opreme za automobil i drugih stvari koje su otporne na spoljne uslove.

Stvari koje ne treba držati u garaži:

Umetetnička dela

Bilo da je u pitanju slika koju je vaše dete napravilo ili komad umetnosti koji ste kupili, a nemate mesto na zidu – držite ih van garaže. Zbog toga što okruženje nije kontrolisano, izlažete svoje dragocene umetničke radove riziku od plesni, buđi i drugih uslova koji mogu oštetiti dela. Umetnička dela treba čuvati na mestu sa kontrolisanom temperaturom, čistom i suvom, bez vlage.

Važna dokumenta

Iako većina od nas retko koristi stvari poput socijalnih kartica, pasoša, saobraćajnih dozvola i drugih dokumenata, malo je rizično čuvati ih u garaži. Vlaga i visoka vlažnost mogu se nagomilati. Ili neželjeni štetočine mogu uništiti ove dokumente, što može biti prilično nezgodno za zamenu. Srećom, papir ne zauzima previše prostora, pa nije veliki problem pronaći mesto u kućnoj kancelariji ili spavaćoj sobi. Ako insistirate na čuvanju dokumenata u garaži, najbolje je držati ih u fascikli, zaključane u sefu ili u vodootpornoj kutiji.

Knjige

Čak i ako ste već završili fakultet, postoji dobra šansa da imate bar jedan udžbenik, stari rečnik ili čak primerak romana “Rat i mir” koji planirate da čitate svake godine, ali ne stižete. Bez obzira na to o kojoj knjizi je reč, ove knjige trebaju biti na vašoj polici za knjige ili negde drugde u kući. Vlaga neće samo izgužvati stranice, već može uzrokovati da se slepe zajedno ili, još gore, stvoriti plesan ili buđ. Ako imate knjige koje više ne želite, donirajte ih lokalnoj biblioteci ili second-hand prodavnici.

Hrana za kućne ljubimce u garaži

Svi volimo svoje ljubimce, pa je prirodno želeti imati dodatnu hranu pri ruci. Ali najbolje je ostaviti taj 40-kilogramski džak hrane unutra. Osim ako ne želite privući glodare, čuvanje hrane za kućne ljubimce u garaži je loša ideja. Ovi stvorenja ne samo da su privučena mirisom, već mogu pojesti kroz papirne kese i kontaminirati hranu.

Boje

Iako je u redu čuvati boje u garaži nekoliko dana tokom renoviranja kuće, nije dobra ideja da ih tamo držite dugoročno. Većina boja treba da se čuva između 15 i 27 stepeni Celzijusa. Ekstremna toplota ili hladnoća mogu uništiti konzistenciju boje. Iako postoji šansa da smrznuta boja bude upotrebljiva kada se otopi – jednostavno nije vredno rizika.

Vino

Da li ste kupili dodatne kutije vina da biste poklonili prijateljima i porodici za praznike ili da biste ih imali pri ruci za letnje proslave? Vreme je da investirate u stalak za vino ili frižider umesto da ga čuvate u garaži. Vino treba čuvati u kontrolisanom okruženju temperature, inače to može uticati na ukus.

Odeća, posteljina ili drugi tekstil

Bilo da se radi o džemperima koje nosite samo tokom skijaške sezone, dodatnom posteljini i peškirima ili čak vrećama za spavanje, ništa što je napravljeno od tkanine ne bi trebalo da se čuva u garaži. Moljci mogu izgristi odeću i uništiti je. Vlaga može izazvati rast plesni ili buđi. Glodari se mogu nastaniti i progristi kroz stare farmerke. Ako zaista morate čuvati odeću u garaži, investirajte u vreće sa vakuumskim zatvaranjem i hermetički zatvorene kontejnere.

 

 


Borjana Božić

trekandshoot/gettyimages