Petrolej boja: Kako da svoj prostor učinite prefinjenim?

by | February 14, 2023
Petrolej boja

Tako energična i elegantna, petrolej boja učiniće svaki prostor sofisticiranim i prefinjenim kada je dobro izbalansirate u paleti boja.

Petrolej boja: plava ili zelena?

I jedno i drugo. Petrolej boja se sastoji od zelene i plave gotovo u jednakim delovima, zbog čega se često naziva neodređeno petrolej plava ili petrolej zelena.

U kojim prostorijama da koristite ovu boju?

Ako odlučite da koristimo petrolej boju za uređenje enterijera, neophodno je proučiti paletu boja u odnosu na prostor, zidove i nameštaj. S obzirom na to da je prilično pigmentovana i intenzivna, preporučuje se za srednje i velike prostore. U malim prostorijama možete se opredeliti za dekoracije u ovoj boji ili manje detalje.

Petrolej boja u spavaćoj sobi

Ova boja će spavaću sobu da učini udobnom i luksuznom. U takvom okruženju poželjno je nastaviti sa kontrastima, na primer farbanjem jednog ili dva zida. Da biste sve upotpunili, kombinujte tkanine u belim prirodnim vlaknima ili sa zlatnim ili bakarnim metalnim akcentima koji ulepšavaju i omekšavaju atmosferu.

Za živahan dnevni boravak

Vitalnost i kreativnost koju unosi ova boja je idealna za dnevnu sobu. Funkcionalna upotreba boje je veoma pogodna, tačnije podela prostora preciznom šemom boja, na primer razgraničavanjem trpezarije, prostora za čitanje, hodnika.

Petrolej boja u kuhinji

Idealna je za ulepšavanje drvenih površina, pa će kuhinja u petrolej boji ili sa glavnim zidom ove boje izgledati vrlo autentično i moderno.

Petrolej boja: kombinovanje sa drugim bojama

Pravilo 30/60/10

Sa tako jakom bojom ništa ne prepuštajte slučaju. Koloristi savetuju da ne koristite više od dve ili tri boje, a možda i da pokušate da se pridržavate neke šeme kao što je pravilo 30/60/10 + N.

60% će zauzimati jedna, najviše dve glavne boje, uključujući zidove, podove i nameštaj. 30% pruža mogućnost izbora druge boje slične dominantnoj. Ovde uključujemo i zavese i tepihe.

10% je za kontrastne boje jastuka, ukrasa i slika. Na kraju, promenljiva ‘N’ je u stvari taj detalj koji pojačava šemu boja, na primer tamna boja kao što je crna i ponoćnoplava koja će istaći enterijer.

Neutralne kombinacije

Petrolej boja nikada ne razočarava kada je uparite sa belom.

Kombinovana sa prašnjavomsivom uz drveni nameštaj, pronalazi svoju idealnu kombinaciju. Takođe prirodne boje kao što su pesak ili sivo-braon neće imati poteškoća sa uparivanjem sa petrolej bojom.

Pastelne boje

Za nordijski i savremeniji pravac možemo uvesti pastelne boje u tamnu paletu: petrolej i svetloljubičasta ili boja kajsije su pun pogodak.

Veoma prefinjena kombinacija je petrolej i mintzelena ili svetloplava.

Igrajte se sa bojama, pronađite onu kombinaciju koja se najbolje uklapa uz vaš karakter i prostor. Rezultat će, bez sumnje, biti totalno šik.

 

 


Miljana Momirović

Suchada Tansirimas/GettyImagesPlus