Provansa stil uređenja: 5 ključnih tehnika

by | 14 oktobra, 2022
Provansa stil uređenja

Provansa stil uređenja popularan je zbog svoje posebne opuštajuće atmosfere, kada želite da pobegnete od gradske vreve!

Na čemu je izgrađena provansa i koje tehnike će pomoći u njenom stvaranju otkrivamo vam u nastavku.

Provansa stil uređenja – trikovi & saveti

Osnovni materijali

Glavni materijal provanse je drvo u raznim interpretacijama. A šta drugo i da se očekuje od unutrašnjosti, koja nam je stigla iz sela, gde je skoro sve bilo od drveta?

Drvo je veoma lak materijal za obradu i percepciju. U vašem enterijeru to mogu biti podovi, ormarići, kuhinjski frontovi, noge za nameštaj i druga oprema, grede na plafonu. Provansa voli svetlo drvo, beljeno ili obojeno u svetlim bojama. Takođe možete koristiti rezbarenje na fasadama nameštaja ili na njegovim okovima. Za ukrašavanje zidova ili za zoniranje sobe možete koristiti dijagonalne drvene rešetke tradicionalne za provansu.

Još jedna karakteristična karakteristika Pprovanse su francuski prozori. Ukoliko nije moguće organizovati takvo zastakljivanje, njegovi motivi se mogu koristiti i u enterijeru. To mogu biti vrata ormara sa rasporedom za francuske prozore, unutrašnja vrata ili pregrade između različitih delova iste prostorije.

Cvetni ornamenti i provansa stil uređenja

Tema cveća je veoma popularna u enterijerima ovog stila. Najbolje je koristiti mali uzorak – to može biti delikatno livadsko cveće ili lavanda, bez kojih najmanje jedan enterijer u stilu provanse verovatno neće uspeti. Cveće može biti bilo gde: tapete, tapacirung nameštaja, tekstil (zavese, salvete, jastuci za sofu), abažuti za lampe.

Cvetna tema može biti prisutna ne samo u printovima. Naime, živi cvetni aranžmani će biti savršena dopuna enterijeru provanse. Da biste ukrasili kuhinju ili kuhinjsko ostrvo, možete koristiti pločice sa cvetnim uzorcima – oni će učiniti vaš enterijer veoma originalnim i neobičnim. Kao i u svakom stilu, u provansi morate da znate kada da stanete, pa koristite cvetni print veoma odmereno.

Nijanse „francuske zemlje“

Provansa je stil pastelnih nijansi. Ne bojte se, neutralni tonovi ne moraju biti dosadni. Postoji ogromna paleta  veoma prijatnih i zanimljivih nijansi. To može biti maslina ili menta, lavanda i žalfijar, ružičasti i sladoled od jagoda, breskva i seno, plava i akvamarin.

Glavno pravilo je odsustvo svetlih, čistih, kiselih nijansi. Hladna bela boja takođe nije prikladna u provansi, bolje je zameniti pečenim mlekom, bojom belanaca ili vanilom. Sve nijanse provanse su prirodne boje koje se mogu naći u prirodi, one će pomoći u stvaranju lepog i udobnog enterijera koji vas nikada neće umoriti.

Provansa stil uređenja i obilje dekora

Provansa veoma voli deko. Uprkos svom obilju, dekor treba da bude nenametljiv i da upotpuni vaš živahni seoski enterijer. Vreme je da obratite pažnju na ručno rađene moderne komade ove sezone. To mogu biti vezene salvete, čipke, aranžmani od suvog cveća, ukrasni jastuci. Kutija ukrašena tehnikom dekupaža postaće ne samo lep dodatak, već i korisno mesto za čuvanje nakita. Ramovi bez slika, ogledala i elegantne porcelanske figurice na temu nežne francuske zemlje takođe će naći svoje mesto u enterijeru.

Grupe nameštaja

Za stil provanse pogodan je neobičan nameštaj ili grupe nameštaja. Pored glavnog ležaja i sofe, u unutrašnjost dodajte udoban kauč ili kauč, stolicu za ljuljanje za prostor za čitanje ili klupu u hodniku. U dnevnom boravku glomazna sofa se može zameniti malom sofom u društvu dve fotelje.


vicnt/iStock/Getty Images Plus via Getty Images