Rustični lusteri i lampe kao dekoracija: Spoj modernog i starog

Rustični lusteri mogu se videti u brvnarama, planinskim vilama i kućicama na plaži. Njihova jednostanost i šarm doprinose atmosferi doma.

by | May 5, 2023
rustični lusteri

Rustični lusteri su idealan izbor za dekoraciju doma. Mogu se oklopiti u enterijere usklađene sa seoskim, provansalskim, toskanskim i mediteranskim stilom uređenja enterijera. 

Rustični lusteri mogu se videti u brvnarama, planinskim vilama i kućicama na plaži. Njihova jednostanost i šarm doprinose atmosferi doma. Bez obzira da li ćete izabrati rustični luster, zidnu svetiljku, stonu ili podnu lampu znajte da će taj rustični stil doprineti jednostavnosti i nedostatku pretencioznosti. Ovakve lampe harmonično se uklapaju u kućne dekore zasnovane na prirodnim materijalima poput cigle, drveta, kamena i metala, kao i sa prirodnim bojama poput zelene, bež, braon.

Rustični lusteri kao dekoracija: Spoj modernog i starog

Rustični elementi vraćaju nas u prošla vremena i doprinose harmoniji sa prirodom. To su detalji poput izloženih drvenih greda od punog drveta, grubih drvenih dasaka. One daju mnogo teksture dizajnu enterijera.

Članak se nastavlja posle reklama

Prilikom odabira rustičnih lampi morate uzeti u obzir materijale koji će najbolje odgovarati vašem postojećem dekoru i pokušajte da ih kombinujete na harmoničan način.

Materijali:

Metalne lampe

Metalne lampe poput uljanih lampi imaju poseban starinski šarm i mogu se koristiti kao zidne svetiljke ili kao rasvetna tela postavljena na postolje od kovanog gvožđa.

Članak se nastavlja posle reklama

Drvene svetiljke

Ovaj tip rustičnog lustera ili lampe ima jedinstveni dizajn i lako postaju veoma impresivna fokusna tačka u svakoj prostoriji. Ovakve lampe prave se od prerađenog ili natopljenog drveta, a dolaze u raznim veličinama i modelima.

Članak se nastavlja posle reklama

Rasvetna tela na drvenom točku

Ovaj tip lampe se često koristi u rustičnom kućnom dekoru. Pogodne su za osvetljavanje većih površina i dobar su izbor za dnevnu sobu ili trpezariju.

Članak se nastavlja posle reklama

Rustični lusteri od kovanog gvožđa

Ovaj tip lampe najčešće visi sa plafona na metalnim lancima ili užadima. Kovano gvožđe je tipično za rustične ambijente i možemo ga videti u dekoraciji kamina ili kao podlogu za sto.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao i svaka druga lampa i luster, i rustični lusteri osim dekoracije treba da ispune svoju prvobitnu svrhu: da obezbede dovoljno svetlosti u domu. Međutim, njihova dekorativna i estetska vrednost često preovladava nad praktičnošću. Ukoliko se odlučite da u vašem domu dominira rustična atmosfera, pronađite odgovarajući luster ili lampu za svaku prostoriju. Bićete iznenađeni koliko su dekorativni.

Kako učiniti stan luksuznim: Počnite od rasvetnih tela

Članak se nastavlja posle reklama

Za luksuzan izgled stana nije zaslužna samo velika kvadratura. Obratite pažnju na rasvetna tela, a naš predlog je da izaberete zanimljiv luster ili lampu. U nastavku pogledajte koji modeli su idealan izbor za luksuzan ambijent. 


Jovana Jevtić

Artjafara/Getty Images Plus